Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении налоговой консультации по вопросу определения статуса резидента

О предоставлении налоговой консультации по вопросу определения статуса резидента



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.07.2016 р. № 2198/К/20-40-13-01-15

   
   Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, порядок їх адміністрування, платники податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенція контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства визначаються Податковим кодексом України (далі – Податковий кодекс).
   
   Статус резидента в Україні визначено відповідно до положень пп. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу, зокрема, фізична особа - резидент - це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.
   
   Пунктом 1 статті 29 Цивільного кодексу України передбачено, що місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.
   
   Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов'язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання (ст. 6 Закону України від 11 грудня 2003 року N 1382-IV "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (далі - Закон N 1382)).
   
   При цьому відповідно до статті 1 Закону України від 18 січня 2001 року N 2235-III "Про громадянство України" іноземець - особа, яка не перебуває в громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав.
   
   Реєстрація - це внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру та паспортного документа про місце проживання або місце перебування особи із зазначенням адреси житла (ст. 3 Закону N 1382).
   
   У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні (пп. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу).
   
   Відповідно до міжнародних норм при визначенні центру життєвих інтересів доцільно враховувати в сукупності сімейні, соціальні зв'язки, політичну, культурну чи іншу діяльність, місцезнаходження роботи та/або бізнесу.
   
   Також достатньою (але не виключною) умовою визначення місцезнаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності (пп. 14.1.213 п. 14.1 ст. 213 Податкового кодексу).
   
   У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.
   
   При цьому відповідно до пп. 34.1.1 п. 34.1 ст. 34 Кодексу податковим періодом є, зокрема, календарний рік.
   
   Слід зазначити, що аналогічні умови набуття статусу резидента України були встановлені п. 20.1.1 ст. 20 Закону України від 22 травня 2003 року N 889 "Про податок з доходів фізичних осіб", який втратив чинність з 01 січня 2011 року.
   
   Також повідомляємо, що Податковий кодекс не містить норм щодо необхідності одержання нерезидентами будь-яких документів від податкових органів, що підтверджують статус резидента України.
   
   Водночас статтею 46 Закону України від 02.09.1993 N 3425-XII "Про нотаріат" (далі - Закон N 3425) передбачено, що нотаріуси або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, має право витребовувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.
   
   Крім того, згідно зі ст. 42 Закону N 3425 нотаріальні дії вчиняються після їх оплати, а також у передбачених законом випадках після сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб та в день подачі всіх необхідних документів.
   
   Враховуючи викладене, для встановлення резидентського статусу нотаріус має право витребувати від фізичної особи підтверджуючі документи, зокрема, паспортний документ та/або міграційну картку, довідку з прикордонної служби, документи, на підставі яких вона тимчасово (постійно) проживає на території України, документи, що підтверджують право власності (користування) на житло, визначене ним як місце тимчасового (постійного) проживання в Україні, документи щодо реєстрації фізичної особи як суб'єкта підприємницької діяльності тощо.
   
   Слід зазначити, що відповідно до ст. 52 Податкового кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Також повідомляємо, що відповіді на будь-які питання відносно податкового законодавства, Ви можете отримати звернувшись до Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (у режимі on-line за тел.: 0-800-501-007 з 8:00 до 20:00 (крім суботи та неділі) зі стаціонарних телефонів безкоштовно та Е-пошта: idd@sfs.gov.ua (цілодобово).
   
   
   Заступник начальника
Н.В. Свєтош

   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям