Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении разъяснения относительно возможности пребывания на второй группе плательщика единого налога при осуществлении деятельности по предоставлению в аренду и в субаренду нежилые помещения общей площадью до 300 кв.м.

О предоставлении разъяснения относительно возможности пребывания на второй группе плательщика единого налога при осуществлении деятельности по предоставлению в аренду и в субаренду нежилые помещения общей площадью до 300 кв.м.



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 04.04.2016 р. № 271/К/25-01-13-01-15
   
   Про надання податкової консультації

   
   Головне управління ДФС у Чернігівській області уважно розглянуло Ваше звернення від 09.03.2016 року № 21 щодо надання роз’яснення стосовно можливості перебування на другій групі платника єдиного податку при здійсненні діяльності з надання в оренду та в суборенду нежитлові приміщення загальною площею до 300 кв.м. та відповідно до ст.52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі ПКУ) повідомляє наступне.
   
   Підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 ПКУ визначено, що до другої групи платників єдиного податку належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
   
   не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
   
   обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.
   
   При цьому дія п.п.2 п.291.4 ст.291 ПКУ не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.
   
   Згідно з п.п.291.5.3 п.291.5 ст.291 ПКУ фізичні особи – підприємці, які надають в оренду, земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.
   
   Основні положення, що регулюють правовідносини за договором найму (оренди), встановлено у главі 58 «Найм (оренда)» Цивільного кодексу.
   
   Відповідно до Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010, затвердженої наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 №457, діяльність, пов’язана із наданням в оренду власного чи орендованого нерухомого майна відноситься до групи 68.20 КВЕД ДК 009:2010.
   
   Таким чином, фізична особа – підприємець, яка здійснює діяльність, пов’язану із наданням в оренду орендованого нерухомого майна (група 68.20 КВЕД ДК 009:2010), у разі здавання в суборенду нежитлового приміщення до 300 квадратних метрів, має право перебувати на другій групі платників єдиного податку за умови дотримання вимог п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ щодо категорій споживачів, яким можуть надаватися послуги, у тому числі побутові (платники єдиного податку, населення).
   
   Одночасно зазначаємо, що фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати, в межах підприємницької діяльності, такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.
   
   Відповідні роз’яснення із зазначеного питання розміщені на офіційному WEB-порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) в рубриці «Інформаційно-довідковий ресурс», категорія 107 «Єдиний податок для фізичних осіб – підприємців (спрощена система оподаткування)».
   
   Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до пп. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   При цьому, згідно із ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Звертаємо увагу, що листи ГУ ДФС у Чернігівській області не є нормативно – правовими актами, а мають лише інформаційний характер і не встановлюють правових норм та діють до набрання чинності нормативно-правових актів, що змінюють відповідні правовідносини.
   
   
   
   Заступник начальника
О.І. Марухленко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям