Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении разъяснения по уплате экологического налога за размещение отходов

О предоставлении разъяснения по уплате экологического налога за размещение отходов



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 07.04.2016 р. № 1142/10/25-01-12-02-06

   
   
   
   ГУ ДФС у Чернігівській області уважно розглянуло лист щодо надання роз’яснення зі сплати екологічного податку за розміщення відходів та повідомляє таке.
   
   Відповідно до пп. 240.1.3 п. 240.1 ст. 240 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755 (далі – ПКУ) платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюється, зокрема, розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктах господарювання).
   
   Водночас, розміщення відходів – постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів (пп. 14.1.223 п.14.1 ст.14 ПКУ).
   
   Згідно із ст. 21 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 N 187/98-ВР (далі – ЗУ №187) рішення про відвід земельних ділянок для розміщення відходів і будівництва об'єктів поводження з відходами приймають органи місцевого самоврядування.
   
    Разом з цим, видача дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами належить до повноважень місцевих державних адміністрацій у сфері поводження з відходами (п.«к» ст.20 ЗУ № 187).
   
   Отже, платниками екологічного податку за розміщення відходів є лише ті суб’єкти господарювання, що розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах, на використання яких отримано відповідний дозвіл.
   
   Дана відповідь діє до внесення змін до статей законодавчих документів, на які йдуть посилання.
   
   
   
   Заступник начальника
О.І. Марухленко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям