Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О представлении отчета о контролируемых операциях субъектами хозяйствования, не являющимися плательщиками налога на прибыль

О представлении отчета о контролируемых операциях субъектами хозяйствования, не являющимися плательщиками налога на прибыль



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 10.02.2016 р. № 2717/6/99-99-19-02-02-15

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо подання звіту про контрольовані операції суб’єктами господарювання, що не є платниками податку на прибутку, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
   
   Критерії для визначення операцій контрольованими встановлено пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу.
   
   Так, відповідно до пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу для цілей нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими операціями є:
   
   а) господарські операції, що впливають на об'єкт оподаткування сторін (сторони) таких операцій, що здійснюються платниками податків із пов'язаними особами - нерезидентами;
   
   б) зовнішньоекономічні господарські операції з продажу товарів через комісіонерів - нерезидентів.
   
   Для цілей нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими також є господарські операції, що впливають на об'єкт оподаткування платника податків, однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України (пп. 39.2.1.2 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу).
   
   Для цілей трансфертного ціноутворення господарською операцією є всі види операцій, договорів або домовленостей, документально підтверджених або непідтверджених, що можуть впливати на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, зокрема, але не виключно:
   
   операції з товарами, такими як сировина, готова продукція тощо;
   
   операції з надання послуг;
   
   операції з нематеріальними активами, такими як роялті, ліцензії, плата за використання патентів, товарних знаків, ноу-хау тощо, а також з будь-якими іншими об'єктами інтелектуальної власності;
   
   фінансові операції, включаючи лізинг, участь в інвестиціях, кредитах, комісії за гарантію тощо;
   
   операції з купівлі чи продажу корпоративних прав, акцій або інших інвестицій, купівлі чи продажу довгострокових матеріальних і нематеріальних активів (пп. 39.2.1.4 п. 39.2.1 ст. 39 Кодексу).
   
   Враховуючи зазначене, визнання господарських операцій контрольованими здійснюється для цілей нарахування податку на прибуток підприємств у разі, якщо вони впливають (можуть впливати) на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків.
   
   В той же час, згідно з пп. 297.1 ст. 297 Кодексу, платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на прибуток підприємств.
   
   Отже, господарські операції сільськогосподарського товаровиробника, здійснені ним під час перебування на спрощеній системі оподаткування, не визнаються контрольованими для цілей оподаткування податком на прибуток згідно зі ст. 39 Кодексу та відповідно такі платники не подають звіт про контрольовані операції за звітний період, в якому такий платник був платником єдиного податку четвертої групи.
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям