Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении корректирующего коэффициента к ставкам платы за пользование недрами для добычи природного газа

О применении корректирующего коэффициента к ставкам платы за пользование недрами для добычи природного газа



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.09.2014 г. № 5540/7/99-99-15-04-01-17
   
Головні управління Міндоходів
    в областях, м. Києві, Міжрегіональне
    ГУ Міндоходів – ЦО з обслуговування
    великих платників

   
Про застосування коригуючого коефіцієнта до ставок плати за користування надрами для видобування природного газу

   Державна фіскальна служба України, керуючись п.п. 7 п. 5 Положення про Державну фіскальну службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 236, інформує про особливості застосування коригуючого коефіцієнта до ставок плати за користування надрами для видобування природного газу (далі – Плата) у розмірі 0,55.
   
   Законом України від 31 липня 2014 року № 1621-VII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України” перелік коригуючих коефіцієнтів у п. 263.10 ст. 263 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) доповнено коефіцієнтом у розмірі 0,55 (далі – Коефіцієнт).
   
   Критерієм застосування Коефіцієнта вважається видобування платником запасів природного газу, що не відповідає умові, визначеній у п. п. 263.11.5 п. 263.11 ст. 263 Кодексу, зі свердловин, у тому числі під час дослідно-промислової експлуатації (геологічного вивчення), які внесені до Державного реєстру нафтових та газових свердловин після 1 серпня 2014 року, – протягом двох років з дати внесення таких свердловин до Державного реєстру нафтових та газових свердловин (далі – Реєстр).
   
   Порядок ведення обліку нафтових і газових свердловин затверджено наказом Державного комітету з природних ресурсів від 20.04.2005 № 6, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06.09.2005 за № 995/11275 (далі – Порядок).
   
   Відповідно до п. 1.4 Порядку облік нафтових та газових свердловин (далі – Свердловина) ведеться на підставі паспортів свердловин (далі – Паспорт). Згідно з п. 1.8 Порядку Паспорт складається на кожну свердловину і передається до ДНВП „Геоінформ України” при первинному обліку, початку будівництва Свердловини та зміні показників, що характеризують Свердловину.
   
   Порядок не регламентує термін реєстрації платниками Плати Паспорта і, відповідно, не встановлює відповідальності за невиконання такої реєстрації, тоді як розділ 5 Паспорта містить щонайменше три дати, що пов’язані з початком та завершенням: будівництва, облаштування та експлуатації Свердловини. Водночас у розділі „Терміни подання” Паспорта визначено, що Паспорт подається при первинному формуванні Реєстру, перед початком будівництва свердловини та зміні стану свердловини, зміні показників, що характеризують свердловину.
   
   З огляду на тривалість періоду операцій із будівництва Свердловин, періоду застосування Коефіцієнта – протягом двох років з дати внесення таких свердловин до Реєстру, а також з метою узгодження із Державною службою геології та надр України форми довідки про включення до Свердловини Реєстру, Державна фіскальна служба України звернулась до Міністерства фінансів України за інформацією про методологічні засади застосування критерію внесення Свердловин до Державного реєстру нафтових та газових свердловин при обчисленні платниками податкових зобов’язань з Плати із Коефіцієнтом.
   
   Враховуючи завершення строку подання податкової звітності з Плати в частині видобування вуглеводнів, та за відсутності інформації Міністерства фінансів України про методологічні засади застосування критерію, зобов’язуємо повідомити платників Плати про застосування Коефіцієнта до податкових зобов’язань з Плати виключно за обсяги вуглеводнів, що видобуті із Свердловин, які введені в експлуатацію після 1 серпня 2014 року.
   
   Голова
   
І.О. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям