Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении норм Налогового кодекса Украины в части взимания экологического налога

О применении норм Налогового кодекса Украины в части взимания экологического налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 04.12.2015 р. № 26073/6/99-99-15-04-01-15
   
   Про надання податкової консультації

   
   
   Державна фіскальна служба України на лист щодо застосування норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс) в частині справляння екологічного податку, керуючись нормами статті 52 Кодексу, повідомляє.
   
   До питання 1.
   
   Відповідно до підпункту 240.1.2 пункту 240.1 статті 240 Кодексу платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти.
   
   Відповідно до статті 1 Водного кодексу України водний об’єкт – природний або створений штучно елемент довкілля, в якому зосереджуються води (море, річка, озеро, водосховище, ставок, канал, водоносний горизонт).
   
   Враховуючи викладене вище, товариство є платником екологічного податку за обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються товариством у ставок-накопичувач.
   
   До питання 2.
   
   За скиди забруднюючих речовин у ставки та озера ставки податку, зазначені у пунктах 245.1 і 245.2 статті 245 Кодексу, збільшуються у 1,5 раза (п. 245.4 ст. 245 Кодексу).
   
   Об’єктом та базою оподаткування екологічним податком є, зокрема, обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються безпосередньо у водні об’єкти (підпункт 242.1.2 пункту 242.1 статті 242 Кодексу).
   
   Платники податку складають податкові декларації екологічного податку та подають їх до контролюючих органів та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, зокрема, за скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти – за місцем розміщення об’єктів (пункт 250.2 статті 250 Кодексу).
   
   Враховуючи викладене вище, при обчисленні податкових зобов’язань з податку слід враховувати ставки, зазначені у пунктах 245.1 і 245.2 статті 245 Кодексу, збільшені у 1,5 раза, та обсяги забруднюючих речовин, які скидаються у ставок у відповідному звітному кварталі. Податкові декларації екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти необхідно подавати до контролюючого органу за місцем розміщення об’єкта – ставка.
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям