Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении ответственности предусмотренной за повторное непредставление или несвоевременное представление налоговой отчетности по НДС

О применении ответственности предусмотренной за повторное непредставление или несвоевременное представление налоговой отчетности по НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 22.10.2015 р. № 2013/10/17-00-15-01-07
   
   Щодо застосування відповідальності передбаченої за повторне неподання або несвоєчасне подання податкової звітності з ПДВ

   Головне управління ДФС у Рівненській області на Ваше звернення від 06.10.2015р. № 2 щодо застосування відповідальності передбаченої за повторне неподання або несвоєчасне подання податкової звітності з ПДВ повідомляє.
   
   З зазначеного питання Наказом Державної податкової служби України від 06.07.2012р. № 592 затверджено Узагальнюючу податкову консультацю з окремих питань застосування штрафних санкцій за порушення норм Податкового кодексу України, яка розміщена на офіційному сайті ДФС України (sfs.gov.ua/zakonodavsto/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/61672.html) відповідно до якої.
   
   Так, статтею 120 Податкового Кодексу України (далі - Кодекс) передбачено, що неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати та сплачувати податки, збори, податкових декларацій (розрахунків) тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.
   
   Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.
   
   Тобто, повторним порушенням, за яке передбачено штраф у розмірі 1020 гривень згідно із пунктом 120.1 статті 120 Кодексу, буде несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів - для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.
   
   Отже, стаття 120 Кодексу не прив’язує термін «календарний рік» до можливості застосування повторного штрафу.
   
   При повній або частковій відсутності норм, які регулюють певні суспільні відносини, можливо застосувати аналогію закону, тобто, рішення справи або окремого юридичного питання на основі правової норми, що може поширюватись на схожі випадки.
   
   Слід зазначити, що застосування аналогії забороняється, якщо вона прямо заборонена законом, чи якщо закон пов'язує настання юридичних наслідків з наявністю конкретних норм.
   
   Відповідно до статті 35 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) обставиною, що обтяжує відповідальність за адміністративне правопорушення, є повторне протягом року вчинення однорідного правопорушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню; вчинення правопорушення особою, яка раніше вчинила злочин.
   
   Статтею 39 КУпАП встановлено: якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.
   
   Отже, для визначення повторності правопорушення відповідно до частини другої пункту 120.1 статті 120 Кодексу відлік 365 днів (для високосного року – 366 днів) починається з дати винесення органом державної податкової служби податкового повідомлення - рішення.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям