Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении разниц, возникающих при начислении амортизации необоротных активов

О применении разниц, возникающих при начислении амортизации необоротных активов



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 28.01.2016 р. № 1483/10/26-15-11-02-11
   
   Щодо застосування різниць, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів

   
   Головне управління ДФС у м. Києві розглянуло лист «_», щодо застосування різниць, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів та в межах своїх повноважень повідомляє наступне.
   
   Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 розд. ІІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755–VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень цього розділу.
   
   Різниці, які виникають при коригуванні фінансового результату до оподаткування, встановлені ст.ст. 138–140 ПКУ.
   
   Особливості оподаткування страховика визначені п. 141.1 ст. 141 ПКУ.
   
    Підпунктом 141.1.1 п. 141.1 ст. 141 розд. ІІІ ПКУ встановлено, що страховики сплачують податок на прибуток за ставкою, визначеною відповідно до п. 136.1 ст. 136 цього розділу, та податок на дохід за ставкою, визначеною відповідно до пп. 136.2.1 та 136.2.2 п. 136.2 ст. 136 ПКУ.
   
   Нарахований страховиком податок на дохід за ставкою, визначеною в пп. 136.2.1 п. 136.2 ст. 136 ПКУ, є різницею, яка зменшує фінансовий результат до оподаткування такого страховика.
   
    Разом з цим, ст. 138 ПКУ передбачає коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів.
   
    Зокрема, згідно з п. 138.1 ст. 138 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується:
   
   на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.
   
    Фінансовий результат до оподаткування зменшується:
   
   на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 цієї статті (п. 138.2 ст. 138 ПКУ).
   
   Враховуючи вищезазначене, у разі, якщо у страхової компанії об’єкт оподаткування по операціях розраховується, зокрема, за базовою ставкою податку на прибуток (п. 136.1 ст. 136 ПКУ), то фінансовий результат до оподаткування визначається з урахуванням ст. 138 ПКУ.
   
   Поряд з цим, слід зазначити, що статтею 36 ПКУ визначено, що платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати відповідність проведення ними операцій.
   
   Оцінка правомірності відображення в податковому обліку господарських операцій може бути здійснена лише в межах податкової перевірки у відповідності до вимог ПКУ.
   
   Відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   
   Заступник начальника
Е.М. Пруднікова

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям