Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении регистраторов расчетных операций кредитным союзом

О применении регистраторов расчетных операций кредитным союзом



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.02.2016 р. № 316/10/15-32-22-06-08

   
   
   Головне управління ДФС в Одеській області розглянуло запит, щодо питання застосування реєстраторів розрахункових операцій кредитною спілкою і повідомляє наступне.
   
   Основним нормативно-правовим актом, що визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, є Закон України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", із змінами і доповненнями (далі - Закон № 265). Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.
   
   Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону № 265, суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
   
   При здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку, РРО та РК не застосовуються (п. 1 ст. 9 Закону № 265). Тобто скасовано пільгу щодо незастосування РРО та РК суб’єктами господарювання при наданні послуг, у тому числі фінансових послуг у сфері кредитування.
   
   Відповідно до статті 4 Закону України від 12.07.2001 р. № 2664-ІІІ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» фінансовими вважаються, зокрема, послуги у сфері кредитування.
   
   Кредитні спілки згідно зі статтею 1 Закону № 265 належать до фінансових установ – юридичних осіб, які відповідно до закону надають одну чи декілька фінансових послуг, а також інші послуги (операції), пов’язані з наданням фінансових послуг, у випадках, прямо визначених законом, та внесені до відповідного реєстру в установленому законом порядку.
   
   Отже, при проведенні розрахунків за надані фінансові послуги з прийняттям/видачею готівкових коштів кредитні спілки зобов’язані застосовувати РРО відповідно до вимог вищезгаданого Закону.
   
   Водночас РРО не застосовуються у разі здійснення розрахунків винятково через банківські установи.
   
   Враховуючи вищенаведене ГУ ДФС в Одеській області вважає за необхідне Вам враховувати вищевказані норми чинного законодавства.
   
   
   
   Заступник начальника
Д.І.Хандусенко

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям