Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении РРО автомобильными перевозчиками

О применении РРО автомобильными перевозчиками



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА СЛУЖБА
   
    ЛИСТ
   
   від 23.11.2015 р. № 24853/6/99-99-22-07-03-15
   
   Про розгляд звернення

    Державна фіскальна служба України розглянула звернення … щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) автомобільними перевізниками та повідомляє.
   
    Правовідносини у цій сфері регулюються Конституцією України, Податковим кодексом України (далі – Кодекс), Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).
   
   Закон № 265 визначає правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
   
   Дія Закону № 265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.
   
   Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Кодексу, не допускається.
   
   Чинною редакцію Закону № 265 встановлюється обов’язок суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу:
   
   проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
   
   видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.
   
   Відповідно до пункту 4 статті 9 Закону № 265 РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті з оформленням розрахункових і звітних документів та на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю.
   
   Крім того, згідно з пунктом 6 статті 9 Закону № 265 РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами - підприємцями, які відносяться відповідно до Кодексу до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.
   
   Водночас, Законом України від 01 липня 2015 року №569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» встановлено, що РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами-підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн., застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.
   
   Положенням про форму та зміст розрахункових документів, яке затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 № 614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2001 року, за № 105/5296 (далі – Положення № 614), визначено вимоги до форми, змісту та обов'язкових реквізитів розрахункових документів.
   
   Установлені в Положенні № 614 вимоги до змісту розрахункових документів визначають обов'язкові реквізити розрахункових документів. У разі відсутності хоча б одного з обов'язкових реквізитів, а також недотримання сфери призначення, документ не є розрахунковим (п. 2.1 розділу 2 Положення № 614).
   
   Враховуючи викладене, фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку другої і третьої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., при продажу проїзних і перевізних документів на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю мають право не застосовувати РРО. При цьому форма, зміст та обов'язкові реквізити розрахункових документів повинні відповідати вимогам Положення № 614. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн., застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.
   
    Голова
   
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям