Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении РРО

О применении РРО



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 28.12.2015 р. № 27905/6/99-99-22-07-03-15

   
   Державна фіскальна служба України розглянула [...] лист та у межах компетенції повідомляє.
   
   Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265), який є спеціальним законом. Встановлення вимог щодо проведення розрахункових операцій за готівку іншими законами, крім Податкового кодексу України (далі - Кодекс), заборонено.
   
   Відповідно до ст. 2 Закону N 265 реєстратор розрахункових операцій (далі - РРО) - це пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу; розрахункова операція - це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) - оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
   
   Згідно з ст. 3 Закону N 265 суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, та видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.
   
   Законом України від 01 липня 2015 року N 569-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій" (далі - Закон N 569) внесено зміни до Закону N 265, зокрема, ст. 2 Закону N 265 доповнено абзацом восьмим, яким визначено, що вбудований контрольно-касовий реєстратор - РРО, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автомату з продажу товарів (послуг) тощо.
   
   Таким чином, законодавством передбачено забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічних комплексів самообслуговування.
   
   Пунктом 2 ст. 9 Закону N 265 визначено, що РРО не застосовується при виконанні банківських операцій, крім: операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, якщо такі операції виконуються не в касах уповноважених банків; операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування, за винятком програмно-технічних комплексів самообслуговування, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів.
   
   На сьогодні до державного реєстру РРО внесено пристрої для фіскалізації програмно-технічних комплексів самообслуговування.
   
   За впровадження та виробництво касової техніки в Україні відповідають Асоціація "Українські електроніка, комп'ютери, касові апарати" та 18 виробників РРО і більше 600 суб'єктів господарювання проводять їх технічне обслуговування. Для уточнення моделей та модифікацій РРО, які можливо використовувати з програмно-технічними комплексами самообслуговування, необхідно звертатись до виробників РРО або центрів сервісного обслуговування РРО.
   
   Крім того, зміни до Закону N 265 у частині фіскалізації операцій з приймання та переказу готівкових коштів були ініційовані Національним банком України.
   
   Щодо врегулювання колізій норм законодавства, які виникли з прийняттям Закону N 569 у частині застосування РРО при переказі коштів, повідомляємо таке.
   
   Оскільки регулятором ринку приймання та переказу готівкових коштів відповідно до ст. 7 Закону України від 20 травня 1999 року N 679-XIV "Про Національний банк України" є Національний банк України, питання врегулювання законодавчих колізій з питання приймання та переказу готівкових коштів відноситься до компетенції Національного банку України.
   
   Щодо приведення у відповідність Закону N 265 до принципів державної регуляторної політики повідомляємо таке.
   
   Враховуючи те, що Закон N 265 є спеціальним законом, який визначає правові засади застосування РРО, встановлення норм щодо незастосування РРО у інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається, ДФС вважає питання фіскалізації обліку операцій з приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування врегульованим.
   
   
   Перший заступник Голови
С. В. Білан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям