Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении штрафных санкций за нарушение сроков регистрации налоговых накладных

О применении штрафных санкций за нарушение сроков регистрации налоговых накладных



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВП
   
   ЛИСТ
   
   від 25.02.2016 р. № 4083/10/28-10-06-11
   
   Про надання роз’яснення

   
    Міжрегіональним головним управлінням ДФС – Центральним офісом з обслуговування великих платників розглянуто лист щодо застосування штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації податкових накладних, за результатами розгляду та в межах своїх повноважень повідомляємо наступне.
   
   Пунктом 201.10 статті 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ, із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), визначено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.
   
   Податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільненні від оподаткування, підлягають реєстрації в ЄРПН. Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.
   
   Згідно пункту 201.2 статті 201 ПКУ форма та порядок заповнення податкової накладної затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.
   
   Відповідно до пункту 9 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22 вересня 2014 року № 957 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1129), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 жовтня 2014 року за № 1235/26012, із змінами та доповненнями (далі – Порядок), податкові накладні, особливості заповнення яких викладені в пунктах 12, 13, 20 цього Порядку, реєструються в ЄРПН та не видаються отримувачу (покупцю) товарів/послуг. Пунктом 12 Порядку визначено особливості заповнення податкових накладних у разі здійснення операцій з вивезення товарів за межі митної території України.
   
   У разі порушення термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям – платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН до платників податків застосовуються штрафи відповідно до статті 1201 ПКУ.
   
   Враховуючи вищевикладене, штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до них в ЄРПН застосовуються у разі, якщо такі податкові накладні/розрахунки коригування до них підлягають наданню покупцям – платникам ПДВ.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям