Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении второй группы упрощенной системы налогообложения физическим лицом - предпринимателем в случае реализации товаров субъектам хозяйствования - плательщикам налога на прибыль

О применении второй группы упрощенной системы налогообложения физическим лицом - предпринимателем в случае реализации товаров субъектам хозяйствования - плательщикам налога на прибыль



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 22.12.2015 р. № 11981/М/99-95-42-03-14

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист … щодо застосування другої групи спрощеної системі оподаткування фізичною особою – підприємцем у разі реалізації товарів суб’єктам господарювання – платникам податку на прибуток і повідомляє таке.
   
   Відповідно до п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) до платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
   
   не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
   
   обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.
   
   Дія п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 Кодексу не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.
   
   Тобто нормами п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 Кодексу встановлено вимоги щодо категорії споживачів, яким фізичні особи – підприємці платники єдиного податку можуть надавати послуги, у тому числі побутові. При цьому застереження щодо категорій покупців у разі здійснення діяльності з продажу товарів відсутні.
   
   Разом з цим відповідно до п. 291.3 ст. 291 Кодексу фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу XIV Кодексу, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному главою 1 розділу XIV Кодексу.
   
   Нормами п.п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ визначено види діяльності, які не дають права суб’єктам господарювання (фізичним особам – підприємцям) бути платниками єдиного податку.
   
   Згідно з п.п. 5 п. 298.3 ст. 298 ПКУ у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010.
   
   Класифікація видів економічної діяльності (далі – КВЕД ДК 009:2010), затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457.
   
   КВЕД – це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Водночас Класифікація є механізмом спільної мови, що має використання в багатьох інших, нестатистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте, не завжди адаптована до цього повною мірою. Отже, Класифікація не завжди відповідає всім потребам користувачів за межами статистичної системи, у зв’язку з чим можуть виникнути суперечності стосовно юридичного використання коду КВЕД. Слід мати на увазі, що код виду діяльності не створює прав чи обов’язків для підприємств і організацій, не спричинює жодних правових наслідків. Код виду діяльності не обов’язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності – це припущення, а не доказ (абзац восьмий п. 1 ДК 009:2010).
   
   
   Перший заступник Голови
С.В. Білан

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям