Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О продаже товара через розничную сеть с применением реестров расчетных операций

О продаже товара через розничную сеть с применением реестров расчетных операций



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 07.12.2015 р. № 1712/10/02-52-22-04

   
   Головне управління ДФС у Вінницькій області розглянуло звернення «----» щодо продажу товару через роздрібну мережу із застосуванням реєстрів розрахункових операцій та в межах своєї компетенції повідомляє наступне.
   
   Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг регулюється Законом України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі ЗУ „Про РРО”).
   
   Згідно п.1 ст.3 ЗУ „Про РРО” суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані: проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.
   
   Відповідно п.2 ст.3 ЗУ „Про РРО” суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані: видавати особі, яка отримує товар, отримує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.
   
   Відповідно ст.7 ЗУ „Про РРО” передбачено Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), встановлюється органом доходів і зборів.
   
   Згідно Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги) затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 N 417 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2013 р. за N 1616/24148 передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формах (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг та відповідно до вимог законодавства повинні застосовувати РРО, зобов'язані зареєструвати РРО відповідно до положень цього Порядку, виконати персоналізацію РРО, опломбувати РРО та перевести РРО у фіскальний режим роботи. Реєстрація РРО здійснюється в органі доходів і зборів за основним місцем обліку суб'єкта господарювання як платника податків.
   
   Відповідно до ст. 1130 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року №435-IV, із змінами і доповненнями, за договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові. Спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без об'єднання вкладів учасників.
   
   Оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи визначено пунктом 153.14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), відповідно до пп. 153.14.1 якого спільна діяльність без створення юридичної особи провадиться на підставі договору про спільну діяльність. Облік результатів спільної діяльності ведеться платником податку, уповноваженим на це іншими сторонами згідно з умовами договору, окремо від обліку господарських результатів такого платника податку (пп. 153.14.2 п. 153.14 ст. 153 ПКУ).
   
   Таким чином, РРО повинен реєструвати той учасник договору, на якого згідно умов договору про спільну діяльність покладено обов'язки ведення бухгалтерського та податкового обліку.
   
   Згідно із ЗУ „Про РРО” при здійсненні розрахунків з використанням РРО факт продажу товарів повинен підтверджуватись розрахунковим документом встановленої форми. Форма фіскального чека регламентується Положенням про форму та зміст розрахункових документів, затвердженим наказом ДПАУ від 01.12.2000 року № 614.
   
   Зокрема в касовому чеку повинні міститись такі обов’язкові реквізити:
   
    назва господарської одиниці;
   
    адреса господарської одиниці;
   
    для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ, — індивідуальний податковий номер платника ПДВ;
   
    перед номером друкуються великі літери "ПН";
   
    для СГ, що не є платниками ПДВ, — ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або ДРФО, перед яким друкуються великі літери "ІД";
   
    кількість, вартість придбаного товару (отриманої послуги);
   
    вартість одиниці виміру товару (послуги); найменування товару (послуги);
   
    літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої вартості товару (послуги);
   
    позначення форми оплати (готівкою, карткою, у кредит, чеками тощо) та суму коштів за даною формою оплати; загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово "СУМА" або "УСЬОГО";
   
    для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ, окремим рядком — літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка — великі літери "ПДВ";
   
    порядковий номер касового чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина) проведення розрахункової операції; фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій, перед яким друкуються великі літери "ФН"; напис "ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК" та логотип виробника.
   
   
   Перший заступник начальника
   ГУ ДФС у Вінницькій області
Р.В.Осмоловський

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям