Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О проведении проверок контролирующими органами в части соблюдения требований нормативных документов, в том числе законов, постановлений, приказов, которые на момент проведения проверки утратили силу

О проведении проверок контролирующими органами в части соблюдения требований нормативных документов, в том числе законов, постановлений, приказов, которые на момент проведения проверки утратили силу



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
    від 25.09.2015 р. № 8959/С/99-99-10-03-02-14
   
   Про надання роз’яснення

   Державна фіскальна служба України за результатами розгляду звернення щодо проведення перевірок контролюючими органами у частині дотримання вимог нормативних документів, у тому числі законів, постанов, наказів, які на момент проведення перевірки втратили чинність, повідомляє таке.
   
   Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, здійснення контролю за платниками податків та зборів, їх права та обов’язки, повноваження і обов’язки посадових осіб контролюючих органів під час проведення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюються Податковим кодексом України (далі – Кодекс).
   
   Відповідно до п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Кодексу платник податків зобов’язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених Кодексом та законами з питань митної справи.
   
   Згідно із п. 36.1 ст. 36 Кодексу податковим обов’язком визнається обов’язок платника податку обчислити, задекларувати та /або сплатити суму податку та збору в порядку і строк, визначені Кодексом, законами з питань митної справи.
   
   Податковий обов'язок виникає у платника податку з моменту настання обставин, з якими Кодекс та закони з питань митної справи пов'язує сплату ним податку (п. 37.2 ст. 37 Кодексу).
   
   Виконанням податкового обов’язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов’язань у встановлений податковим законодавством строк (п. 38.1 ст. 38 Кодексу).
   
   Однією із підстав припинення податкового обов'язку, крім його виконання, є скасування податкового обов'язку у передбачений законодавством спосіб (п.п. 37.3.4 п. 37.3 ст. 37 Кодексу).
   
   Відповідно до п. 61.1 ст. 61 Кодексу податковий контроль – система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.
   
   Податковий контроль здійснюється шляхом перевірок та звірок відповідно до вимог цього Кодексу, а також перевірок щодо дотримання законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у порядку, встановленому законами України, що регулюють відповідну сферу правовідносин (п. п. 62.1.3 п. 62.1 ст. 61 Кодексу).
   
   Таким чином, контролюючі органи при проведені перевірок платників податків перевіряють податкову звітність, первинні документи щодо дотримання вимог законодавства, яке діяло у відповідний період.
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям