Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О расчете и уплате в Государственный бюджет дивидендов по результатам принятия решений об их выплате

О расчете и уплате в Государственный бюджет дивидендов по результатам принятия решений об их выплате



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.07.2016 р. № 14556/10/28-10-10-3-33

   
   В Офісі великих платників податків ДФС перебувають на обліку суб'єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України від 21.09.2006 p. N 185-V "Про управління об'єктами державної власності" (далі - Закон N 185) в частині сплати дивідендів (частини чистого прибутку).
   
   В абзацах 5, 6 частини 5 статті 11 Закону N 185 передбачений порядок розрахунку та сплати до Державного бюджету дивідендів за результатами прийняття рішень про їх виплату, а саме:
   
   "господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, сплачують до Державного бюджету України дивіденди у строк не пізніше 7 липня року, що настає за звітним, нараховані пропорційно розміру державної частки (акцій) у їх статутних капіталах. Господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави в яких становить 100 відсотків, сплачують дивіденди безпосередньо до Державного бюджету України у строк не пізніше 1 липня року, що настає за звітним, у розмірі базових нормативів відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, але не менше 30 відсотків, пропорційно розміру державної частки (акцій) у статутних капіталах господарських товариств, акціонером яких є держава і володіє в них контрольним пакетом акцій".
   
   Суб'єкти господарювання, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів, повинні керуватися абзацом 8 частини 5 статті 11 Закону N 185, відповідно до якого: "господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100 відсотків, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня року, що настає за звітним, сплачують до державного бюджету частину чистого прибутку у розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, встановлених на відповідний рік, але не менше 30 відсотків, до 1 липня року, що настає за звітним".
   
   На сьогодні Офіс великих платників податків ДФС розглядає шляхи залучення додаткових резервів з наповнення Державного бюджету, одним із яких є повнота сплати частини чистого прибутку.
   
   В положеннях абзацу 8 ч. 5 ст. 11 Закону N 185, які регламентують сплату частини чистого прибутку суб'єктами, які не прийняли рішення про сплату дивідендів, відсутнє посилання на визначення розміру платежу пропорційно розміру державної частки (акцій).
   
   У зв'язку з викладеним просимо висловити свою позицію з питання визначення бази обрахунку частини чистого прибутку підприємствами, які не прийняли рішення про виплату дивідендів, а саме:
   
   1. Чи береться для бази розрахунку загальний розмір чистого прибутку?
   
   2. Чи береться для бази розрахунку чистий прибуток, пропорційний розміру державної частки?
   
   
   Начальник
Є. Бамбізов

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям