Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О расчете сумм налогов и сборов из общего месячного (годового) налогооблагаемого дохода

О расчете сумм налогов и сборов из общего месячного (годового) налогооблагаемого дохода



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 29.04.2016 р. № 4528/Г/99-99-13-01-03-14
   
   Про розгляд звернення

   
   
   
   Державна фіскальна служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула Ваше звернення від (вх. ДФС № від) щодо розрахунку сум податків і зборів із загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та повідомляє таке.
   
   На Ваше попереднє звернення від (вх. ДФС № від) щодо порядку оподаткування анульованої (прощеної) банком суми боргу фізичної особи відповідь надано листом ДФС від 01.04.2016 № 3323/Г/99-99-17-02-03-14 (копія додається).
   
   Податкова декларація, розрахунок (далі – податкова декларація) – документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку (п. 46.1 ст. 46 Кодексу).
   
   Відповідно до п. 54.1 ст. 54 Кодексу, платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені Кодексом. Така сума грошового зобов'язання вважається узгодженою.
   
   Якщо згідно з нормами розділу IV Кодексу окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку зобов'язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу податку та подати річну декларацію з цього податку (п.п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).
   
   Слід зазначити, що особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів інших, ніж заробітна плата, є зокрема, платник податку – для доходів, джерело виплати яких належить особам, звільненим від обов'язків нарахування, утримання або сплати (перерахування) податку до бюджету (п.п. «а» п. 171.2 ст. 171 Кодексу).
   
   
   
   Перший заступник Голови
С.В. Білан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям