Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О регистрации плательщиком налога на добавленную стоимость неприбыльной организации

О регистрации плательщиком налога на добавленную стоимость неприбыльной организации



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.12.2015 р. № 26444/6/99-99-19-02-02-15

   
   Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула лист щодо реєстрації платником податку на додану вартість неприбуткової організації і повідомляє.
   
   Відповідно до пп. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Кодексу у редакції чинній з 01.01.2015 р., неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація (далі - неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:
   
   утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
   
   установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб;
   
   установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);
   
   внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі - Реєстр).
   
   Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
   
   До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 134 Кодексу і не є платниками податку, можуть бути віднесені, зокрема, громадські об’єднання.
   
   Порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадського об’єднання визначає Закон України від 22 березня 2012 року N 4572-VI "Про громадські об'єднання" із змінами та доповненнями (далі - Закон N 4572).
   
   Згідно з положеннями ст. 1 Закону N 4572 громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.
   
   За організаційно-правовою формою громадське об'єднання утворюється як громадська організація або громадська спілка.
   
   Якщо засновниками та членами (учасниками) громадського об'єднання є фізичні особи, то таке громадське об’єднання вважається громадською організацією.
   
   Враховуючи наведене та те, що положення п. 133.4 ст. 133 Кодексу не містять застережень щодо перебування у Реєстрі платників податків на додану вартість, то якщо господарська діяльність громадської організації вимагає зареєструватися платником податку на додану вартість, це не впливає на перебування цієї громадської організації в Реєстрі.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям