Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О росте налогового долга

О росте налогового долга



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 28.07.2014 р. N 541/7/99-99-25-02-17
   
   У квітні - червні цього року було проведено роботу на виконання розпорядження Міндоходів від 23.04.2014 р. N 82-р "Про створення постійно діючої робочої групи" у частині відображення узгоджених грошових зобов'язань по судових рішеннях, які були накопичені у попередніх періодах та не обліковувались в інформаційній системі.
   
   Так, за цей період в інтегрованих картках платників податків (далі - ІКПП) були відображені узгоджені грошові зобов'язання по судових рішеннях, які були накопичені у попередніх періодах та не обліковувались в інформаційній системі, на загальну суму майже 7,8 млрд. грн.
   
   Результати цієї роботи вплинули і на суму податкового боргу, яка станом на 01.07.2014 р. досягла критичної позначки - 30,5 млрд. грн.
   
   На сьогодні проведено низку заходів, які дозволили усунути випадки утворення штучно завищеної переплати або неправомірного боргу, пов'язані з некоректним відображенням в ІКПП показників декларацій з податку на прибуток підприємств. Зокрема, було відпрацьовано декларації з податку на прибуток підприємств за I квартал 2014 року в частині автоматичного сторнування авансових внесків згідно зі ст. 57 Податкового кодексу України по платниках, які за підсумками I кварталу звітного (податкового) року не отримали прибуток або отримали збиток, що дозволило усунути неправомірно утворений борг.
   
   Звертаємо увагу, що у разі виявлення невідповідностей показників декларацій з податку на прибуток підприємств (у тому числі банківських установ та страхових компаній) та показників податкової звітності, проведених до ІКПП, в інформаційній системі "Податковий блок" існує можливість ручного коригування таких показників. Коригування проводиться працівниками структурного підрозділу, відповідального за адміністрування податку на прибуток, за допомогою штатного режиму "Ведення операцій" підсистеми "Облік платежів" 1С "Податковий блок" з використанням типів документа "Декларація", "Звіт", "Розрахунок" та "Документ уточнюючої звітності".
   
   Таким чином, на сьогодні створені передумови для можливості організації системної у роботі всіх структурних підрозділів, спрямованої на забезпечення позитивної динаміки податкового року.
   
   Проте ситуація з боргом станом на 23.07.2014 р. свідчить про упущення за цим напрямом роботи керівників окремих головних управлінь Міндоходів.
   
   Такі регіони, як Волинська, Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська області та м. Київ допустили зростання податкового боргу з початку місяця. Найбільший приріст боргу допущено по Київській (226,7 млн. грн.), Полтавській (190 млн. грн.), Одеській (104 млн. грн.) областях та м. Києву (76 млн. грн.).
   
   Такий стан справ категорично не припустимий.
   
   Враховуючи викладене, а також вимоги доручення Прем'єр-міністра України від 22.07.2014 р. N 26566/11-14 та наказу Міндоходів від 08.07.2014 р. N 388 "Про індикативні показники доходів на липень 2014 року", ДФС попереджає керівників головних управлінь Міндоходів про персональну відповідальність за зростання податкового боргу та можливе відсторонення від виконання обов'язків тих посадових осіб, які не забезпечать абсолютного скорочення податкового боргу за підсумками звітного місяця.
   
    Голова
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям