Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О снятии субъекта хозяйствования с учета в качестве плательщика акцизного налога

О снятии субъекта хозяйствования с учета в качестве плательщика акцизного налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
   від 17.11.2015 р. № 10710/О/99-99-21-05-14
   
   Про надання податкової консультації

   Державна фіскальна служба України розглянула Ваше звернення про надання податкової консультації щодо зняття суб’єкта господарювання (далі – СГ) з обліку як платника акцизного податку і відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) про надання податкової консультації повідомляє таке.
   
   З 1 січня 2015 року Законом України від 28 грудня 2014 N 71-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі - Закон № 71) запроваджено акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти та інше паливо) та з 1 липня 2015 року віднесено пиво до алкогольних напоїв.
   
   У зверненні зазначено, що Ви як СГ ліцензію на реалізацію пива не отримували та реалізацію пива після 1 липня 2015 року не здійснювали. У листі Ви порушили такі питання:
   
   1) Яким чином здійснюється зняття СГ з обліку як платника акцизного податку? Які дії (подання яких документів) вимагаються від СГ для зняття його контролюючим органом з обліку як платника акцизного податку?
   
   2) Чи проводяться зняття СГ з обліку як платника акцизного податку автоматично? Якщо ні, то на підставі якого документу контролюючий орган знімає з обліку платника акцизного податку?
   
   3) Чим підтверджується інформація про те, що платник акцизного податку перебуває на обліку чи знятий з обліку в контролюючих органах?
   
   4) Чи зобов’язаний СГ, у якого відсутня ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та який припинив продаж підакцизних товарів (пива) і застосовує спрощену систему оподаткування, подавати декларацію за кожний (податковий) період?

   
   Інформуємо, що питання оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу висвітлено у відповідних роз’ясненнях ДФС, які СГ можуть використовувати в практичній діяльності та які розміщено на офіційному порталі ДФС (Банер «Податкові зміни – 2015» - «Акцизний податок»), а також за такою адресою: «Головна - Податки, збори, платежі - Загальнодержавні податки - Акцизний податок - Листи».
   
   Листом ДФС від 20.01.2015 № 1519/7/99-99-19-03-03-17 «Про забезпечення сплати акцизного податку з роздрібного продажу» (розташоване на офіційному порталі ДФС за вказаною вище адресою) головним управлінням ДФС в областях, м. Києві та Міжрегіональному головному управлінню ДФС – Центральному офісу з обслуговування великих платників доведено, що платниками акцизного податку є суб’єкти роздрібної торгівлі, які реалізують безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших СГ громадського харчування такі підакцизні товари: пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, товари, зазначені у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, зокрема нафтопродукти, насамперед бензин та дизельне пальне, паливо моторне альтернативне, біодизель, скраплений газ, тощо (п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14, п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу.
   
   Відповідно до п.п. 212.3.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платниками податку є особи – СГ роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів. Такі суб’єкти підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу підакцизних зазначених товарів. Реєстрація здійснюється не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється реалізація таких товарів. Отже, реєстрація контролюючими органами таких платників, як платників акцизного податку здійснюється автоматично при поданні ними декларації з акцизного податку до контролюючих органів, які обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу підакцизних товарів.
   
   Законом № 71 до Кодексу (п.п. 14.1.5 та п.п. 14.1.144 п. 14.1 ст. 14) і Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон № 481) (абзаци сьомий та дев’ятий ст. 1) внесено зміни в частині визначень термінів «алкогольні напої» та «пиво», відповідно до яких з 01 липня 2015 року пиво віднесено до алкогольних напоїв.
   
   При цьому відповідно до частини дванадцятої ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися СГ всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій. При цьому у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями СГ вказуються, зокрема, перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення.
   
   Таким чином, з 1 липня 2015 року ліцензуванню підлягає діяльність з виробництва, імпорту, експорту, оптової та/чи роздрібної торгівлі пивом на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв. Чинним законодавством не передбачено отримання окремої ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю пивом у разі наявності у СГ ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Про вказане також було доведено головним управлінням ДФС в областях, м. Києві та Міжрегіональному головному управлінню ДФС – Центральному офісу з обслуговування великих платників листом ДФС від 19.06.2015 № 22173/7/99-99-21-02-17 «Щодо законодавства про порядок виробництва і обігу пива», який розміщено на офіційному порталі ДФС (Банер «Податкові зміни – 2015» - «Акцизний податок»).
   
   Відповідно до п. 49.2 ст. 49 Кодексу платник податків зобов’язаний за кожний встановлений звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткуванні, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.
   
   Платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (п.49.21 ст. 49 Кодексу).
   
   До 01.07.2015 суб’єкт роздрібної торгівлі пивом у разі відсутності в звітному періоді операцій з реалізації пива мав право не подавати податкову декларацію з акцизного податку.
   
   Оскільки після вступу в дію норми щодо ліцензування роздрібної торгівлі пивом (з 01.07.2015) Ви як СГ ліцензію на таку діяльність не отримали та реалізацію пива не здійснювали, про що зазначено у Вашому зверненні, у разі не здійснення інших операцій із підакцизними товарами (продукцією), які підлягають оподаткуванню акцизним податком, то у Вас не виникає обов’язок (відповідно до п.п. 49.21 ст. 49 Кодексу) подавати податкову звітність з акцизного податку за кожний звітний період.
   
   Порядок обліку платників податків і зборів затверджено наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за № 1562/20300, яким визначено загальний порядок зняття з обліку платників податків у контролюючих органах і не передбачено обов’язку та механізму (дій щодо) окремого зняття з обліку СГ як платника акцизного податку.
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям