Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О составлении налогового отчета об использовании средств неприбыльных учреждений и организаций за 2015 год

О составлении налогового отчета об использовании средств неприбыльных учреждений и организаций за 2015 год



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.03.2016 р. № 5616/6/99-99-19-02-01-13

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо складання податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ і організацій за 2015 рік та у межах компетенції повідомляє таке.
   
   Підпунктом 12 ст.12 Бюджетного кодексу України (далі - БКУ) визначено, що бюджетними установами є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.
   
   Бюджетні установи здійснюють свою діяльність на основі кошторису – основного планового фінансового документа, яким на бюджетний період встановлюються повноваження щодо отримання надходжень і розподіл бюджетних асигнувань на взяття бюджетних зобов'язань та здійснення платежів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень (п.30 ст.2 БКУ).
   
   Отримані в установленому порядку бюджетними установами кошти як плата за надання послуг, виконання робіт, гранти, дарунки та благодійні внески, а також кошти від реалізації в установленому порядку продукції чи майна та іншої діяльності (власні надходження бюджетних установ) належать до доходів бюджету і використовуються бюджетними установами на цілі, визначені ст.13 БКУ.
   
   Відповідно до п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ з урахуванням змін, внесених Законом України від 17 липня 2015 року № 652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій» (далі – Закон № 652-VIII), який набув чинності 13 серпня 2015 року, доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
   
   Таким чином, за умови дотримання комунальною установою вимог ст.13 БКУ та п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ відображення сум доходів від приватизації та надходження коштів за подання заяви про включення об’єктів, що підлягають приватизації, здійснюється у Податковому звіті про використання коштів неприбуткових установ та організацій (форма затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 27.01.2014 № 85 (далі – наказ №85)) за податковий (звітний) період 2015 рік у відповідних рядках розділу 1 такого звіту.
   
   Водночас у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п.133.4 ст.133 ПКУ, така неприбуткова організація зобов'язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток. Податкове зобов'язання розраховується, виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
   
   З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов'язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (з наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.
   
   З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову і податкову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розділом ІІІ ПКУ для неприбуткових організацій - платників податку на прибуток (п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ).
   
   До затвердження визначеного п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 ПКУ Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації здійснюється подання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом №85.
   
   При цьому з урахуванням вимог п.46.4 ст.46 ПКУ платник податків у разі необхідності може подати разом з податковим звітом доповнення до такого звіту, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід'ємною частиною податкового звіту. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям