Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О сроке действия книги учета доходов (для плательщиков единого налога первой, второй и третьей групп, которые не являются плательщиками налога на добавленную стоимость)

О сроке действия книги учета доходов (для плательщиков единого налога первой, второй и третьей групп, которые не являются плательщиками налога на добавленную стоимость)



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 13.05.2016 р. № 3481/К/26-15-13-02-15

   
   Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено у главі 1 розділу XIV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - ПКУ).
   
   Згідно статті 291 Кодексу спрощена система оподаткування обліку та звітності - це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених пп. 297.1 ст. 297 ПКУ.
   
   Згідно з п.291.4 ст.291 ПКУ, до платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь – якої форма, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000грн.
   
   Відповідно до п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.
   
   Форма книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Для реєстрації Книги обліку доходів такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги, у разі обрання способу ведення Книги у паперовому вигляді.
   
   Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу облік доходів та витрат (п.п. 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ), у якій щоденно за підсумками робочого дня відображають отримані доходи та понесені витрати.
   
   З 28.07.2015 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579 (далі – наказ № 579), яким затверджені форми книги обліку доходів, книги обліку доходів і витрат (далі – книги) та порядки їх ведення (далі – Порядки).
   
   Книги, зареєстровані до набрання чинності наказом № 579, діють до їх закінчення (п. 5 наказу № 579).
   
   Згідно з п. 8 Порядків дані книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.
   
   Враховуючи викладене, зареєстровані до 28.07.2015 книги, форма яких визначена наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 № 1637, використовуються до їх закінчення та заповнюються відповідно до вимог порядків їх ведення, затверджених наказом № 579 (у гривнях з копійками).
   
   Аналогічні роз’яснення з зазначеного питання розміщені на офіційному WEB-сайті ДФС України (http://sfs.gov.ua) в рубриці «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс», категорія: 107 «Єдиний податок для фізичних осіб – підприємців».
   
   
   
   Заступник начальника
В.С. Варгіч

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям