Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О видах деятельности, а также о необходимости их лицензирования

О видах деятельности, а также о необходимости их лицензирования



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 13.04.2016 р. № 1192/10/08-01-12-04-11
   
   Про розгляд листа

   
   Головне управління ДФС у Запорізькій області на лист щодо видів та кодів діяльності, а також необхідності їх ліцензування, повідомляє наступне.
   
   Органи Державної фіскальної служби України здійснюють свою діяльність в межах функцій, визначених статтею 19 1 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), зокрема надають консультації відповідно до Кодексу, законодавства з питань сплати єдиного внеску та інформаційно-довідкові послуги з питань оподаткування й іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.
   
   Відповідно до пп. 14.1.172 п. 14.1 ст.14 Кодексу податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   За зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом (п. 52.1 ст. 52 Кодексу).
   
   Крім того, згідно п. 52.3 ст. 52 Кодексу за вибором платника податків консультація надається в усній, письмовій або електронній формі. При цьому, в усній формі консультації надаються контролюючими органами, тобто державними податковими інспекціями за місцем реєстрації платника податку; у письмовій або електронній формі – зокрема, контролюючими органами в областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.
   
   Питання, викладені у Вашому листі, не містять конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, практичне використання якої є ускладненим та потребує роз’яснення з боку державної фіскальної служби.
   
   Щодо ліцензування певних видів господарської діяльності, то визначення виключного переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, відповідальність за порушення законодавства у сфері ліцензування видів господарської діяльності, встановлено Законом України "Про ліцензування видів господарської діяльності" від 02.03.2015 № 222-VIII.
   
   Стосовно визначення кодів видів діяльності повідомляємо наступне.
   
   У п.5 ст.259 Господарського кодексу України зазначено, що складовою частиною національної системи класифікації є національні класифікатори. Національні класифікатори та процедури їх розроблення затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку. Наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 № 457 затверджено Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності (ДК 009:2010)». Наказом Держкомстату від 23.12.2011 № 396 затверджені Методологічні основи та пояснення до позицій Класифікації видів економічної діяльності (ДК 009:2010).
   
   
    Перший заступник начальника
О.П. Фоменко

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям