Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О включении транзитных средств в состав дохода физического лица - предпринимателя плательщика единого налога третьей группы

О включении транзитных средств в состав дохода физического лица - предпринимателя плательщика единого налога третьей группы



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.01.2016 р. № 348/П/26-15-12-02-14
   
   Чи включаються транзитні кошти до складу доходу фізичної особи – підприємця платника єдиного податку третьої групи?

   
   Відповідно до пп. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі.
   
   При цьому, у разі надання послуг, зокрема, за договорами транспортного експедирування доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п.292.4 ст.292 ПКУ).
   
   Статтею 929 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) визначено, що за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.
   
   Тобто, за посередницькі послуги експедитор отримує винагороду від клієнта, яка і є його доходом.
   
   При цьому, кошти, які одержуються фізичною особою – підприємцем від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором послуг, вважаються транзитними і право власності на такі кошти до фізичної особи – підприємця не переходить.
   
   Враховуючи вищевикладене, транзитні кошти, які одержуються фізичною особою – підприємцем від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором транспортного експедирування послуг, не включаються до обсягу доходу, а відтак не впливають на граничний обсяг доходу для платників єдиного податку третьої групи.
   
   Заступник начальника
В.С. Варгіч

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям