Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О включении в состав налогового кредита сумм НДС, уплаченных поставщикам, зарегистрированным в АР Крым и г. Севастополе

О включении в состав налогового кредита сумм НДС, уплаченных поставщикам, зарегистрированным в АР Крым и г. Севастополе



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 30.07.2014 р. N 654/6/99-99-19-03-02-15
   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист ТОВ щодо включення до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених постачальникам, що зареєстровані в АР Крим та м. Севастополі, та повідомляє.
   
   Згідно з п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (у разі здійснення контрольованих операцій - не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 Кодексу) та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку; придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів, у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.
   
   Податкова накладна видається платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п. 201.10 ст. 201 Кодексу).
   
   При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.
   
   Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН та/або порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.
   
   Виявлення розбіжностей даних податкової накладної та ЄРПН є підставою для проведення контролюючими органами документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.
   
   У разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту.
   
   Таке право зберігається за ним протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в ЄРПН. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.
   
   Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією.
   
   Щодо права на витрати при роботі з контрагентами, що зареєстровані в АР Крим та м. Севастополі, то положеннями чинної редакції Кодексу не передбачено обмежень щодо врахування таких витрат при обчисленні об'єкта оподаткування за умови, що такі витрати підтверджуються первинними документами, складеними за правилами ведення бухгалтерського обліку, та пов'язані із господарською діяльністю.
   
   Крім того, повідомляємо, що в умовах дестабілізації ситуації в АР Крим та м. Севастополі запроваджено новий механізм, який дає змогу перереєструвати свій бізнес на території будь-якої області чи м. Києва і сплачувати податки та надавати звітність за місцем нової реєстрації.
   
   Підставою для переведення на обслуговування платника податків з одного контролюючого органу до іншого (взяття на облік / зняття з обліку) у зв'язку зі зміною місцезнаходження / місця проживання платника, пов'язаною з перереєстрацією свого бізнесу на території будь-якої області чи м. Києва, і для сплати податків відповідно до законодавства України, є надходження відомостей до контролюючих органів, що свідчать про належну державну реєстрацію таких змін згідно з Законом України від 15.05.2003 р. N 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".
   
   Наказом Мін'юсту України від 14.03.2014 р. N 525/5 "Про проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юридичних осіб та місця проживання фізичних осіб - підприємців", який зареєстровано в Мін'юсті України 17.03.2014 р. за N 358/25135, надано право суб'єктам господарювання, які зареєстровані на території АР Крим та в м. Севастополі, для зміни свого місцезнаходження / місця проживання звернутися до будь-якого державного реєстратора України поза межами АР Крим та м. Севастополя.
   
   У разі зміни місцезнаходження / місця проживання платника з території АР Крим та м. Севастополя на місцезнаходження / місце проживання в областях та м. Києві, отримання контролюючими органами відомостей про проведення реєстраційних дій у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР) щодо таких змін, облік таких платників здійснюється з урахуванням того, що контролюючі органи в областях та м. Києві за новим місцем реєстрації платника здійснюють обробку відомостей з ЄДР, а також взяття на облік платників за основним місцем обліку не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з ЄДР.
   
   Після взяття на облік платники сплачують податки, збори, єдиний внесок, подають податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконують інші обов'язки платників за новим місцем реєстрації в областях та м. Києві.
   
   Інформацію про реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) оприлюднено на офіційному веб-порталі МДЗУ в рубриці "Бюджетні рахунки" (http://minrd.gov.ua/byudjetni-rahunki).
   
   Відповідно до частини другої ст. 671 Бюджетного кодексу України суми податків, що сплачуються (перераховуються) на території АР Крим і м. Севастополя, зараховуються в повному обсязі до бюджету АР Крим.
   
   Також зазначаємо, що статус території України, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації, особливий правовий режим на цій території, особливості діяльності підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, права і законні інтереси юридичних осіб визначені Законом України від 15.04.2014 р. N 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".
   
   Крім того, повідомляємо, що ВРУ схвалено в першому читанні проект Закону України "Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" (реєстраційний N 4032а).
   
   Голова
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям