Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О включении в перечень расходов уплаченной суммы ЕСВ

О включении в перечень расходов уплаченной суммы ЕСВ



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 04.02.2016 р. № 56/К/02-32-17-01

   
   
   Головне управління ДФС у Вінницькій області розглянуло звернення «----» щодо включення до переліку витрат сплаченої суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
   
   Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, платники, умови та порядок нарахування і сплати регулюються Законом України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464).
   
   Відповідно до п. 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.
   
   Пунктом 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 встановлено, що базою нарахування єдиного внеску для осіб, визначених пунктом 5 частини першої статті 4 Закону № 2464, є сума доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід.
   
   Відповідно до Узагальнюючої податкової консультації щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), затвердженої наказом ДПС України від 24.12.2012 р. № 1185, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, при визначенні сукупного чистого доходу мають право на включення до переліку витрат сплаченої суми єдиного внеску.
   
   Згідно з розділом IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449, сплата єдиного внеску, нарахованого за календарний рік фізичними особами, які забезпечують себе роботою самостійно, здійснюється у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки фіскальних органів, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, до 01 травня наступного року на підставі даних річної податкової декларації.
   
   Отже, сума єдиного внеску, сплачена фізичною особою, яка забезпечує себе роботою самостійно - займається незалежною професійною діяльністю, включається до витрат того звітного періоду, в якому вона сплачена.
   
   
   
   Перший заступник начальника ГУ ДФС у Вінницькій області
Р.В. Осмоловський

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям