Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О включении в базу обложения НДС полученной от арендатора компенсации земельного налога

О включении в базу обложения НДС полученной от арендатора компенсации земельного налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 16.05.2016 р. № 10641/6/99-95-42-01-15

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо включення до бази оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) отриманої від орендаря компенсації земельного податку і повідомляє таке.
   
   Пунктом 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) встановлено, що об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.
   
   Постачання послуг – це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).
   
   Водночас згідно з підпунктом «а» пункту 198.1 статті 198 Кодексу до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.
   
   Відповідно до пункту 198.3 статті 198 Кодексу податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг.
   
   Враховуючи вказані положення Кодексу, отримання компенсації
   за понесені витрати зі сплати земельного податку не може розцінюватись як операція з постачання послуг для цілей оподаткування ПДВ.
   
   Таким чином, кошти, які надійшли у вигляді компенсації з оплати земельного податку не включаються до бази оподаткування та не оподатковуються ПДВ.
   
   
   
   Перший заступник Голови
С.В. Білан

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям