Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О возможности возмещения НДС при оплате за услугу электроснабжения бытовым пользователям

О возможности возмещения НДС при оплате за услугу электроснабжения бытовым пользователям



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
    від 17.09.2015 р. № 3611/10/08-01-15-01-10

   Головним управління ДФС у Запорізькій області за дорученням Державної фіскальної служби України розглянуто звернення на урядову «гарячу лінію» фізичної особи «…..» щодо можливості відшкодування ПДВ при оплаті за послугу електропостачання побутовим користувачам.
   
   Відповідно п. 52.5 ст.52 Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-VI (далі – ПК України) контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.
   
   Пунктом 9.1 ст. 9 розд. I ПК України визначено, податок на додану вартість є загальнодержавним податком, справляння якого в Україні здійснюється за нормами, встановленими Кодексом.
   
   На території України податок на додану вартість було впроваджено з 1992 року. Реалізація товарів/послуг здійснюється за цінами і тарифами, які визначаються з урахуванням суми податку. Тому і вартість товарів, які продаються населенню, і вартість послуг, які надаються населенню, оплачуються за відповідними тарифами з урахуванням податку на додану вартість.
   
   Відповідно до п.п. 14.1.178 п. 14.1 ст.14 ПК України - податок на додану вартість - це непрямий податок, який нараховується та сплачується відповідно до норм розділу V ПК України.
   
   Податок на додану вартість є податком на споживання і сплачувати його повинні всі споживачі товарів і послуг, незалежно від категорії споживачів (фізичні чи юридичні особи), соціального стану та рівня доходу споживача.
   
   Діючі на сьогоднішній день норми ПК України передбачають, що сума податку на додану вартість додається до ціни товарів/послуг, а тому платники податку - суб'єкти господарювання, здійснюючи продаж товарів/послуг, зобов'язані утримувати у споживачів таких товарів/послуг податок в складі їх вартості та вносити суму податку до бюджету, а покупці, які придбавають товари та споживають послуги (незалежно від того, чи вони є суб'єктами підприємницької діяльності чи ні), здійснюють компенсацію вартості таких товарів і послуг продавцям за цінами разом з податком на додану вартість.
   
   Таким чином, громадяни сплачують податок на додану вартість в момент придбання продуктів харчування, одягу, в складі вартості комунальних послуг, зв'язку, електроенергії, тощо у складі вартості таких товарів/послуг, незалежно від категорії споживачів (фізичні чи юридичні особи).
   
   Відшкодування податку на додану вартість, сплаченого громадянами при придбанні ними товарів/послуги, чинним податковим законодавством не передбачено.
   
   В.о. начальника
О.А.Хотенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям