Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О взимании единого налога

О взимании единого налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.04.2016 р. № 3185/Х/26-15-13-02-15

   
   
   Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.
   
   Підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання можуть обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності на другій групі платників єдиного податку та здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 1 500 000 гривень.
   
   Відповідно до пп.2 п.293.2 ст.293 Податкового кодексу України для другої групи платників єдиного податку встановлена фіксована ставка на календарний місяць у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.
   
   Пунктом 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України визначено, що доходом фізичної особи – підприємця платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.
   
   Згідно з п.292.3 ст.292 Податкового кодексу України до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).
   
   Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.
   
   Крім цього, до складу доходу, визначеного статтею 292 Податкового кодексу України не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів (пп.3 п.292.11 ст.292 Податкового кодексу України).
   
   Отже, безповоротна фінансова допомога, отримана фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку включається до складу доходу і оподатковується за ставками, визначеними у пп. 293.2, 293.3 ст. 293 Податкового кодексу України, за умови не перевищення обсягу доходу, визначеного п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України.
   
   При перевищенні у податковому (звітному) періоді обсягу доходу, визначеного п.291.4 ст. 291 Податкового кодексу України, платник єдиного податку зобов’язаний застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків та за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої, третьої групи, або перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України.
   
   
   Заступник начальника
В.С. Варгіч

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям