Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О зачете встречных однородных требований

О зачете встречных однородных требований



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
    від 09.10.2015 р. № 21469/6/99-99-10-03-02-15
   
   Про надання відповіді

   Державна фіскальна служба України розглянула ваш лист з питань заліку зустрічних однорідних вимог та в межах компетенції повідомляє таке.
   
   Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
   
   Відповідно до Положення про Державну фіскальну службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року №236, Державна фіскальна служба України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує, зокрема, державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, надає консультації відповідно до Податкового та Митного кодексів України, а також здійснює розгляд звернень громадян та юридичних осіб з питань, пов’язаних з діяльністю ДФС.
   
   Отже, органи ДФС здійснюють свою діяльність лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, Податковим кодексом України (далі – ПКУ), Митним кодексом України (далі – МКУ), законами України та іншими нормативними актами.
   
   Так, главою 3 ПКУ передбачено порядок надання податкових консультацій контролюючими органами.
   
   Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень (пункт 52.5 статті 52 ПКУ).
   
   Відповідно до підпункту 14.1.172. пункту 14.1 статті 14 ПКУ податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   Пунктом 52.1 статті 52 ПКУ передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.
   
   Статтею 21 МКУ передбачено, що за зверненнями підприємств та громадян, що переміщують товари, транспортні засоби комерційного призначення через митний кордон України або провадять діяльність, контроль за якою відповідно до цього Кодексу покладено на органи доходів і зборів (заінтересованих осіб), органи доходів і зборів безоплатно надають консультації щодо практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи.
   
   Таким чином, питання, порушені у вашому листі, не належать до компетенції ДФС.
   
    Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям