Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О зачислении излишне уплаченных денежных обязательств по НДС в увеличение регистрационной суммы

О зачислении излишне уплаченных денежных обязательств по НДС в увеличение регистрационной суммы



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.09.2015 р. № 19558/6/99-99-19-03-02-15

   Державна фіскальна служба України розглянула лист підприємства щодо порядку зарахування надміру сплачених грошових зобов’язань з податку на додану вартість станом на 01.07.2015 у збільшення суми податку, на яку платник має право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні / розрахунки коригування (далі – реєстраційна сума), та повідомляє.
   
   Як зазначено у листі, у травні-червні 2015 року на підприємстві відбулася комплексна перевірка, за результатами якої було прийнято податкове повідомлення-рішення у зв’язку з порушенням норм податкового законодавства в частині оподаткування ПДВ. Підприємство 23.06.2015 сплатило суму, зазначену в повідомленні-рішенні, до бюджету. В інтегрованій картці платника податку (далі – ІКПП) повідомлення-рішення було проведено 04.07.2015.
   
   Таким чином, сплачені за актом перевірки кошти станом на 01.07.2015 обліковувались в ІКПП як надміру сплачені грошові зобов'язання з податку на додану вартість (переплата).
   
   Законом України від 16 липня 2015 року № 643-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» (далі – Закон № 643), який набув чинності 29.07.2015, зокрема, передбачено, що формула (всі її складові), яка визначає реєстраційну суму, на початок третього робочого дня після набрання чинності Законом № 643 «обнуляється», за винятком окремих складових вказаної формули (сума податку за виданими і отриманими податковими накладними та сума податку за митними деклараціями, аркушами коригування і додатковими деклараціями), що були сформовані починаючи з 01.07.2015.
   
   Відповідно до пункту 34 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених Законом № 643 (далі – Кодекс), зареєстрованим платникам податку значення реєстраційної суми автоматично збільшується контролюючим органом, зокрема, протягом 10 календарних днів після дати набрання чинності Законом № 643 – на суму помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань з податку на додану вартість станом на 1 липня 2015 року.
   
   Такі помилково та/або надміру сплачені грошові зобов'язання вважаються погашеними одночасно із збільшенням реєстраційної суми.
   
   Особливості відображення сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань з податку на додану вартість в податковій звітності роз’яснено в листі ДФС від 22.06.2015 № 22408/7/99-99-19-03-01-17, який надіслано головним управлінням ДФС в областях, м. Києві, Міжрегіональному головному управлінню ДФС – Центральному офісу з обслуговування великих платників, а також розміщено на офіційному порталі ДФС в розділі "Електронне адміністрування ПДВ" (копія додається).
   
   Слід зазначити, що норма Кодексу, якою передбачено врахування наявних станом на 01.07.2015 помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань з податку на додану вартість у збільшення реєстраційної суми, діє з 01.01.2015 і Законом № 643 була змінена лише редакційно.
   
   Таким чином, на суму грошових коштів, сплачених підприємством в рахунок погашення податкових зобов’язань та штрафних санкцій за податковим повідомленням-рішенням, підприємству відповідно до пункту 34 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Кодексу було збільшено реєстраційну суму і одночасно погашено її як переплату.
   
   Вказана реєстраційна сума платника податку може бути використана ним для реєстрації податкових накладних в ЄРПН.
   
   Також повідомляємо, що для погашення податкового боргу за нарахованими за результатами комплексної перевірки податковими зобов’язаннями з ПДВ та штрафних санкцій та для припинення нарахування пені підприємству необхідно сплатити відповідну суму грошових зобов’язань зі свого поточного рахунка до бюджету (пункт 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569).
   
    Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям