Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об исправлении ошибок в отчете по ЕСВ

Об исправлении ошибок в отчете по ЕСВ



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 21.10.2015 р. № 1362/9/02-32-17-02-09
   
   Щодо виправлення помилок у звіті по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

   Головне управління ДФС у Вінницькій області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України, в межах компетенції розглянуло лист Особи 1 <…> щодо виправлення помилок у звіті по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) та повідомляє наступне.
   
   Пунктом 1 частини 1 статті 4 Закону України від 8 липня 2010 року 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (із змінами та доповненнями) (далі – Закон № 2464) визначено, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є роботодавці, зокрема підприємства, установи та організації, інші ЮО, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших ЮО, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.
   
   Облік платників єдиного внеску в реєстрі страхувальників здійснюється у порядку, визначеному статтею 5 Закону № 2464.
   
   Фіскальні органи та державні реєстратори здійснюють взаємодію щодо надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний державний реєстр), підтвердження відомостей про юридичну особу (відокремлений підрозділ) та фізичну особу - підприємця. Відповідно до ст.51 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV (із змінами та доповненнями) припинення суб’єкта господарювання здійснюється відповідно до Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі – Закон № 755).
   
   Для платників податків і зборів, державна реєстрація припинення яких здійснюється згідно із Законом № 755, підставою для зняття їх з обліку у контролюючих органах є надходження від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.
   
   Відповідно до пункту 1 розділу ІV Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 (далі - Порядок № 1162), процедури щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску у зв'язку з припиненням платника єдиного внеску фіскальним органом розпочинаються та проводяться в разі одержання хоча б одного з таких документів (відомостей):
   
   • відомостей державного реєстратора про внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи;
   
   • відомостей з Єдиного державного реєстру чи ЄДРПОУ, повідомлення про закриття відокремленого підрозділу;
   
   • судових рішень або відомостей з Єдиного державного реєстру, іншої інформації щодо прийняття судом рішень про порушення провадження у справі про банкрутство чи визнання банкрутом платника єдиного внеску, порушення справи або прийняття рішення судом про припинення юридичної особи, визнання недійсною державної реєстрації чи установчих документів такого платника, зміну мети установи, реорганізацію платника єдиного внеску.
   
   При отриманні одного із зазначених документів (відомостей) фіскальний орган вносить відповідний запис до реєстру страхувальників.
   
   Після отримання від державного реєстратора відповідних відомостей фіскальний орган проводить позапланову документальну перевірку щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску і на основі акта перевірки платник здійснює остаточні розрахунки. (п. 2 та п. 3 розд. ІV Порядку № 1162).
   
   Пунктом 8 розділу ІV Порядку № 1162, визначено, що для платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), на яких поширюється дія Закону № 755, після надходження від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи або повідомлення про закриття відокремленого підрозділу із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру, якщо на дату отримання такого повідомлення відсутній борг та закриті інтегровані картки такого платника, фіскальний орган знімає платника ЄВ з обліку та вносить відповідні записи до реєстру страхувальників із зазначенням дати та підстави зняття з обліку.
   
   Дані про зняття з обліку платника ЄВ фіскальним органом передаються до державного реєстратора.
   
   Датою зняття з обліку платника ЄВ є дата внесення запису до реєстру страхувальників.
   
   Відповідно до п. 1 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 року № 435, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2015 року за № 460/26905 (далі – Порядок № 435), звітним періодом є календарний місяць.
   
   Звіт подається за формою згідно з додатком 4 до Порядку № 435.
   
   У разі виявлення страхувальником у Звіті після закінчення звітного періоду помилки в реквізитах (крім сум), що стосується страхувальника або застрахованої особи, подаються скасовуючі документи, тобто страхувальник повинен сформувати та подати звіт за попередній період, який містить: перелік таблиць звіту, відповідну таблицю зі статусом ”скасовуюча” з відомостями, які були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб та відповідну таблицю зі статусом ”початкова” із зазначеними правильними відомостями на одну або декількох застрахованих осіб, при цьому таблиця 6 додатка 4 до Порядку № 435 повинна містити дані по кожній застрахованій особі окремо (п. 2 розд. V Порядку № 435).
   
   Звіт, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблиць 1 - 4 додатка 4 до Порядку № 435. При цьому внесення змін до сум нарахованої заробітної плати або доходу та у зв’язку з цим до нарахованих сум єдиного внеску за звітний місяць при формуванні і поданні скасовуючих документів не допускається.
   
   Якщо при припиненні страхувальника є правонаступник, звіт до фіскального органу подається правонаступником, якщо правонаступництво підтверджено установчими документами із зазначенням правонаступника (п. 12 розд. ІІ Порядку № 435).
   
   Враховуючи викладене вище, платник єдиного внеску – головне підприємство (правонаступник) подає скасовуючий звіт по єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відокремлений підрозділ (філію) за попередні періоди при умові, що у фіскальному органі за місцем реєстрації філії закриті інтегровані картки в зв’язку з її ліквідацією.
   
   Перший заступник начальника
   ГУ ДФС у Вінницькій області
   
Р.В. Осмоловський

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям