Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обложении акцизным налогом с розничных продаж операций по реализации подакцизных товаров, в частности нефтепродуктов

Об обложении акцизным налогом с розничных продаж операций по реализации подакцизных товаров, в частности нефтепродуктов



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 08.12.2015 р. № 26229/6/99-99-19-03-03-15

   
   Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянула лист щодо оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу операцій з реалізації підакцизних товарів, зокрема нафтопродуктів, і повідомляє таке.
   
    Відповідно до п. 15.1 ст.15 Кодексу платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно з Кодексом і на яких покладено обов’язок із сплати податків і зборів згідно з Кодексом.
   
   Об’єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у нього податкового обов’язку.
   
   Враховуючи викладене, об'єктами оподаткування є майно або дії суб’єкта господарювання, у зв’язку з якими у нього виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти та перелік платників за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом Кодексу.
   
    Перелік платників акцизного податку визначено статтею 212 розділу VІ „Акцизний податок” Кодексу.
   
   Згідно з п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа - суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів.
   
   Реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, товарів, зазначених у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 цього Кодексу (нафтопродукти, скраплений газ, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, а також паливо моторне альтернативне), безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання громадського харчування (абзаци перший та другий п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
   
   Об'єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).
   
   Згідно з п.п. 214.1.4 п. 214.1 ст. 214 Кодексу базою оподаткування є вартість (з податком на додану вартість) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу.
   
   Враховуючи викладене, платниками акцизного податку з роздрібних продажів є суб’єкти господарювання, які фактично здійснюють операції з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, зокрема нафтопродуктами.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям