Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обложении акцизным налогом

Об обложении акцизным налогом



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС - ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
   
   ЛИСТ
   
   від 23.12.2015 р. № 27548/10/28-10-06-11
   
   Щодо оподаткування акцизним податком

   
   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист підприємства та в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   Відповідно до ст. 212 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - ПКУ) платниками акцизного податку є зокрема, особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини. (пп. 212.1.1 ст. 212 ПКУ).
   
   Об’єктами оподаткування акцизним податком є, операції визначені п. 213.1 ст. 213 ПКУ, зокрема операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції).
   
   Згідно з п. 223.2 ст. 223 ПКУ платник податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених або переобладнаних на митній території України; імпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробів; суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів; оптовий постачальник електричної енергії подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 ПКУ.
   
   Форма Декларації акцизного податку, Порядок заповнення та подання Декларації акцизного податку передбачені Порядком заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. N 14 (далі - Порядок N 14).
   
   Підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які цим Кодексом встановлено ставки акцизного податку (пп. 14.1.145 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
   
   Реалізація підакцизних товарів (продукції) - будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
   
   Алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД (пп. 14.1.5 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
   
   До операцій з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування відносяться зокрема, реалізація підакцизних товарів (продукції), крім нафтопродуктів, вироблених на митній території України, що використовуються як сировина для виробництва підакцизних товарів (продукції) (пп. 213.3.5 п. 213.3 ст. 213 ПКУ).
   
   Відповідно до розд. IV. Порядок заповнення Декларації Порядку N 14 роз. А "Податкові зобов'язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше" Декларації заповнюється платниками акцизного податку із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше в такому порядку:
   
   1) у першій колонці рядків А1 - А10 зазначаються коди розділу та операцій із спиртом етиловим та іншими спиртовими дистилятами, алкогольними напоями, пивом та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше, оподаткування яких передбачено розділом VI ПКУ;
   
   2) у другій колонці рядків А1 - А10 зазначається перелік операцій із виробленими на території України спиртом етиловим та іншими спиртовими дистилятами, алкогольними напоями та пивом, із ввезеними на митну територію України алкогольними напоями, маркованими марками акцизного податку;
   
   3) у третій колонці рядків А1 - А10 зазначаються коди показника додатків до Декларації, що використовуються для обчислення сум акцизного податку із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв та пива, та номери колонок додатків, дані яких вносяться до четвертої колонки цього розділу;
   
   4) у четвертій колонці рядків А1 - А10 зазначаються суми акцизного податку, обчислені згідно з додатками 1, 3, які проставляються відповідно до номерів колонок додатків.
   
   Суми акцизного податку, що зазначаються у четвертій колонці рядків А1 - А10, обчислюються за формою згідно з додатками 1, 3 до Декларації, які заповнюються та надаються із зазначенням у верхньому лівому куті додатків коду операції та рядка, визначених у першій колонці розділу А.
   
   Згідно з п. 7 розд. IV Порядку N 14 у рядку А14 проставляється сума пільг з операцій, що звільняються від оподаткування згідно з переліком таких операцій, зазначених у пункті 213.3 статті 213 розділу VI ПКУ. Нарахування такої суми акцизного податку здійснюється за формою згідно з додатками 1 та 4 до Декларації.
   
   Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань i господарських операцій підприємств i організацій, затвердженої наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. N 291, до напівфабрикатів належить продукція, що не пройшла всіх установлених технологічним процесом стадій виробництва й потребує доопрацювання або укомплектування. Готовою продукцією вважається продукція, обробка якої закінчена та яка пройшла випробування, приймання, укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками i відповідає технічним умовам i стандартам.
   
   Статтею 1 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" від 19.12.95 р. N 481/95-ВР (зі змінами та доповненнями) (далі - Закон N 481) сировину визначено як предмети праці та природні компоненти, які підлягають подальшій переробці. Повний технологічний цикл виробництва включає в себе, зокрема, переробку сировини в продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачу
   
   Відповідно до ст. 226 ПКУ у разі виробництва на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов'язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару.
   
   Маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється марками акцизного податку, зразки яких затверджуються Кабінетом Міністрів України.
   
   Маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об'ємних одиниць. Маркування вироблених в Україні алкогольних напоїв із вмістом спирту етилового до 8,5 відсотка об'ємних одиниць не здійснюється.
   
   Кожна марка акцизного податку на алкогольні напої повинна мати окремий номер, місяць і рік випуску марки та позначення про суму сплаченого акцизного податку за одиницю маркованої продукції, крім суми акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі алкогольних напоїв.
   
   Необхідність маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які виробляються в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, передбачена також нормами Закону N 481, який визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України.
   
   Враховуючи викладене, маркуванню підлягають усі алкогольні напої, які реалізуються в Україні, з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям