Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обложении ЕСВ доходов физического лица - предпринимателя на упрощенной системе налогообложения

Об обложении ЕСВ доходов физического лица - предпринимателя на упрощенной системе налогообложения



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 16.03.2016 р. № 43/14з/17-00-13-03-04

   
   
   Головне управління ДФС у Рівненській області на Вашу заяву від ……….. повідомляє.
   
   Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) фізичні особи підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
   
   Базовим нормативно-правовим актом, який визначає принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, є Закон України від 09 липня 2003 року № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058).
   
   Статтею 26 Закону № 1058 визначено, що особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.
   
   Зважаючи на наявність неоднакового застосування судом касаційної інстанції частини четвертої ст. 4 Закону № 2464 у взаємозв’язку зі ст. 26 Закону № 1058, правову позицію із порушеного питання висловив Верховний Суд України.
   
   У постановах від 15.04.2014 у справах № 21-57а14 та 21-70а14 Верховним Судом України зазначено, що за змістом частини четвертої ст. 4 Закону № 2464 фізичні особи підприємці. Які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати єдиного внеску за себе, за умови, якщо такі особи є пенсіонерами за віком (незалежно від того чи досягли вони загального пенсійного віку, чи така пенсія оформлена на пільгових умовах – зі зменшенням віку) та отримують відповідно до закону пенсію.
   
    Особи, яким пенсія за віком призначена відповідно до п. «а» частини першої ст. 13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення», не є платниками єдиного внеску за себе згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону № 2464 як і особи, які є пенсіонерами за віком на загальних умовах, оскільки вказана норма не містить будь – яких винятків щодо пенсіонерів за віком.
   
   Таким чином, фізичні особи підприємці – платники єдиного податку звільняються від сплати єдиного внеску за себе, за умови, якщо вони є пенсіонерами за віком, незалежно від того досягли вони загального пенсійного віку, чи таку пенсію оформлено на пільгових умовах – зі зменшенням віку (у т.ч. особи, яким призначені пенсії відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та ст. 13 Закону України « Про пенсійне забезпечення»).
   
   Особи, яким призначено пенсію за вислугу років, скористатись пільгою не можуть.
   
   З цими та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям