Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обложении налогом на доходы физических лиц дохода в виде заработной платы, который получает шахтер, работающий полный рабочий день на подземных работах

Об обложении налогом на доходы физических лиц дохода в виде заработной платы, который получает шахтер, работающий полный рабочий день на подземных работах



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 09.02.2016 р. № 1270/Т/99-99-17-03-03-14

   
   Державна фіскальна служба Україна, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула звернення ... щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу у вигляді заробітної плати, який отримує шахтар, що працює повний робочий день на підземних роботах, і в межах компетенції повідомляє таке.
   
   Закон України від 2 вересня 2008 року № 345-VI «Про підвищення престижності шахтарської праці» (далі – Закон № 345) спрямований на підвищення престижності шахтарської праці, надання додаткових гарантій у виплаті та збільшенні заробітної плати і розв'язанні соціально-побутових проблем шахтарів.
   
   Статтею 4 Закону 345 визначено, що ставка податку з доходів шахтарів становить 10 відс. заробітної плати та інших доходів, що отримують за місцем основної роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах.
   
   Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів (п.1.1 ст. 1 Кодексу).
   
   Оподаткування доходів фізичних осіб передбачено розділом IV Кодексу.
   
   До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються відповідно до п.п. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 Кодексу доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку згідно з умовами трудового договору (контракту).
   
   З 01 січня 2011 року ставка податку становила 10 відс. бази оподаткування щодо доходу у формі заробітної плати, визначеного згідно із п. 164.6 ст. 164 Кодексу, шахтарів – працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день та 50 відс. і більше робочого часу на рік, а також працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), у тому числі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, у вугільній промисловості, – за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим Кабінетом Міністрів України (п. 167.4 ст. 167 Кодексу).
   
   Проте Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71), який набрав чинності з 01 січня 2015 року, п. 167.4 ст. 167 Кодексу виключено.
   
   Відповідно до внесених Законом № 71 змін ставка податку становить 15 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 – 167.6 ст. 167 Кодексу) у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, якщо база оподаткування для місячного оподатковуваного доходу не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (п. 167.1 ст. 167 Кодексу).
   
   Якщо база оподаткування, яка визначена з урахуванням норм п. 164.6 ст. 164 розділу IV Кодексу щодо доходів, зазначених в абзаці першому п. 167.1 ст. 167 Кодексу, в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, до суми такого перевищення застосовується ставка 20 відсотків.
   
   Слід зауважити, що з 01 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», яким внесено зміни до Кодексу, зокрема, в частині встановлення єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків.
   
   Згідно з п.п. 168.1.1. п. 168.1 ст. 168 Кодексу податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.
   
   Враховуючи зазначене, дохід у вигляді заробітної плати, нарахований (виплачений) платнику податку – шахтарю, що працює повний робочий день на підземних роботах, з 01 січня 2011 року до 01 січня 2015 року оподатковувався податком на доходи фізичних осіб за ставкою 10 відсотків.
   У 2015 році ставка податку становила 15/20 відс. бази оподаткування щодо доходу у вигляді заробітної плати шахтарів. Починаючи з 01 січня 2016 року, до вказаного доходу застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб
   18 відсотків.
   
   Пунктом 5.2 ст. 5 Кодексу передбачено, якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням Кодексу, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення Кодексу.
   
   Водночас зазначаємо, що будь-які питання щодо оподаткування регулюються Кодексом і не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів, що містять виключно положення щодо внесення змін до Кодексу та/або положення, які встановлюють відповідальність за порушення норм податкового законодавства (п. 7.3 ст. 7 Кодексу).
   
   З повагою
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям