Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обложении НДФЛ единовременного пособия, которое в соответствии с контрактом, в случае смерти лица, выплачивается членам семьи такого лица

Об обложении НДФЛ единовременного пособия, которое в соответствии с контрактом, в случае смерти лица, выплачивается членам семьи такого лица



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДФС У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.11.2015 р. № 2614/5/06-30-17-01-42

   Головне управління ДФС у Житомирській області розглянуло звернення та відповідно до статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями) (далі – ПКУ) в межах компетенції повідомляє наступне.
   
   Відповідно до ст. 163 ПКУ, об’єктом оподаткування резидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерелами їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи – доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.
   
   Згідно до ст. 164 ПКУ, базою оподаткування є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених розділом 4 ПКУ. Загальний оподатковуваний дохід - будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду. Загальний оподатковуваний дохід складається з доходів, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання) доходів, які оподатковуються у складі загального річного оподатковуваного доходу, та доходів, які оподатковуються за іншими правилами. Загальний місячний оподатковуваний дохід складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) протягом такого звітного податкового місяця.
   
   Відповідно до п. 164.2.20 до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.
   
   В свою чергу, відповідно до ст. 165 ПКУ визначено доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, серед яких не зазначено одноразової допомоги, яка визначена трудовим договором (контрактом) та сплачується членам сім’ї, у разі смерті особи в період дії трудового договору контракту
   
   Відповідно до довідника ознак доходів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 року № 4 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1-ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку», інші доходи, крім сум грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат одержаних військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв'язку з виконанням обов'язків несення служби відображаються за ознакою «127».
   
   Враховуючи вищевикладене одноразова допомога, яка відповідно до контракту, у разі смерті особи, виплачується членам сім’ї такої особи оподатковується ПДФО на загальних підставах та відображається в податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за ознакою доходу «127», зазначивши отримувачем громадян, які фактично отримали згадані готівкові кошти.
   
   Додатково інформуємо Вас, що для платників податків на базі Інформаційно-довідкового центру Державної Фіскальної служби України працює Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР), за допомогою якого можна отримати роз'яснення з питань податкового і валютного законодавства. Центр працює щоденно з 8-00 до 20-00 години, крім суботи та неділі. Дзвінки безкоштовні, приймаються зі стаціонарних телефонів за єдиним багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007.
   
   Також, цілодобово на e-mail: idd@sfs.gov.ua можна відправляти запити з питань застосування податкового законодавства. Повна інформація про діяльність Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу розміщена на веб-сайті ДФС України - www.zir.sfs.gov.ua, на суб-сайті ДФС у Житомирській області - www.zt.sfs.gov.ua.
   
   Заступник начальника
   
І.І. Вандьо

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям