Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обложении НДС подакцизных товаров

Об обложении НДС подакцизных товаров



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м.КИЄВІ
   
    ЛИСТ
   
    від 26.10.2015 р. № 16177/10/26-15-15-01-09

   Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
   
   Згідно з підпунктом 9.1.4 пункту 9.1 статті 9 ПКУ акцизний податок є загальнодержавним податком.
   
   Відповідно до пункту 1 розд. II Закону України від 28 грудня 2014 року № 71- VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» для операцій з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів з 1 січня 2015 року запроваджено акцизний податок, ставки якого встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках від вартості (з податком на додану вартість), у розмірі 5 відсотків (підпунктом 215.3.10 пункту 215.3 статті 215 ПКУ).
   
   Відповідно до підпункту 14.1.212 пункту 14.1 статті 14 ПКУ реалізація підакцизних товарів (продукції) - будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
   
   Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів - продаж нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного зазначених у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 ПКУ, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків.
   
   Разом з цим підпунктом 214.1.4 пункту 214.1 статті 214 Кодексу встановлено, що базою оподаткування акцизного податку є вартість (з податком на додану вартість) підакцизних товарів, що реалізовані суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі.
   
   Таким чином, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг з ПДВ включає загальнодержавні податки та збори (в т. ч. акцизний податок) (пункт 188.1 статті 188 Кодексу), а базою оподаткування акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів є вартість (з податком на додану вартість) підакцизних товарів (підпункт 214.1.4 пункту 214.1 статті 214 Кодексу).
   
   З метою забезпечення єдиного підходу до застосування зазначених норм Кодексу та з урахуванням положень підпункту 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 Кодексу повідомляємо, якщо суб'єкти господарювання, що здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів, зареєстровані платниками ПДВ, то фактична роздрібна ціна (ФРЦ) обчислюється таким чином:
   
   ФРЦ = (РЦ : 100 х 120) : 100 х 105, де РЦ - роздрібна ціна без ПДВ.
   
   Сума податкового зобов'язання з акцизного податку з роздрібних продажів за реалізовані підакцизні товари (ПЗа) становитиме:
   
   ПЗа = ФРЦ : 105 х 5, де:
   
   ФРЦ - фактична роздрібна ціна, зазначена в чеку з урахуванням ПДВ та акцизного податку з роздрібних продажів.
   
   Сума податкового зобов'язання з ПДВ (ПЗпдв) складатиме:
   
   ПЗпдв = (ФРЦ - Пза) : 120 х 20, де:
   
   ( ФРЦ - фактична роздрібна ціна, зазначена в чеку з урахуванням ПДВ та акцизного податку з роздрібних продажів;
   
   ПЗа - податкові зобов'язання з акцизного податку з роздрібного продажу.)
   
   Таким чином, у разі здійснення операцій з постачання підакцизних товарів сума акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включається до бази оподаткування податком на додану вартість.
   
   Відповідна позиція викладена в листі Державної фіскальної служби України від 02.09.2015 № 18693/6/99-99-19-03-03-15.
   
   Поряд з цим, повідомляємо, оскільки згідно Кодексу платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання (стаття 36 Кодексу), а відтак і самостійно визначати відповідність проведених ними операцій, операціям, які передбачено в статті 188.1 Кодексу.
   
   Згідно із статтею 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   В.о. заступника начальника
Е.М.Пруднікова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям