Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обложении НДС операций по истребованию недвижимого имущества у плательщика налога по решению суда в пользу другого плательщика налога

Об обложении НДС операций по истребованию недвижимого имущества у плательщика налога по решению суда в пользу другого плательщика налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 09.02.2016 р. № 2625/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо оподаткування ПДВ операцій з витребування нерухомого майна у платника податку за рішенням суду на користь іншого платника податку і, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 185.1 статті 185 Кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.
   
   Постачанням товарів згідно з підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу - є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.
   
   Статтею 387 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) визначено, що власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.
   
   Якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача (стаття 388 ЦКУ).
   
   Незаконне заволодіння майном не спричиняє перехід права власності від законного власника до незаконного набувача. Відповідно повернення майна з незаконного володіння також не спричиняє перехід права власності від незаконного набувача до законного власника.
   
   Отже, при витребуванні за рішенням суду майна від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа таким майном, об’єкт оподаткування ПДВ у такої особи не виникає (відсутня операція з постачання відповідно до підпункту 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).
   
   
   Голова
Р. М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям