Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обязательном применении РРО физическим лицом-предпринимателем плательщиком единого налога второй группы, который осуществляет расчеты исключительно в безналичной форме и не осуществляет операции в наличной форме, если в 2016-м календарном году объем дохода такого лица превысит 1000000 гривен (но не более 1500000 гривен)

Об обязательном применении РРО физическим лицом-предпринимателем плательщиком единого налога второй группы, который осуществляет расчеты исключительно в безналичной форме и не осуществляет операции в наличной форме, если в 2016-м календарном году объем дохода такого лица превысит 1000000 гривен (но не более 1500000 гривен)



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 20.04.02016 р. № 379/Л/15-32-14-06-10

   
   
   Головним управлінням ДФС в Одеській області розглянуто лист, щодо питання обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичною особою-підприємцем платником єдиного податку 2-ої групи, яка здійснює розрахунки виключно в безготівковій формі та не здійснює операції в готівковій формі, якщо у 2016-му календарному році обсяг доходу такої особи перевищить 1 000 000 гривень (але не більше 1 500 000 гривень).
   
   Повідомляємо, що основним нормативно-правовим актом, який визначає правові засади застосування суб’єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок регламентуються вимогами Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» (далі - Закон України №265).
   
   Пунктом 1 статті 3 Закону № 265, суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
   
   Разом з тим, відповідно до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України (з врахуванням змін, внесених Законом України від 01.07.2015 року №569 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій»), реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку, зокрема, платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.
   
   Пунктом 12 статті 9 Закону №265 встановлено, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).
   
   Звертаємо Вашу увагу на те, що згідно з п. 1.4 гл. 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління національного банку України від 12 січня 2004 року № 22 із змінами та доповненнями, безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платника на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.
   
   Отже, при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО є обов’язковим.
   
   При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується.
   
   Додатково повідомляємо, що для платників податків працює Інформаційно-довідковий департамент ДФС України, за допомогою якого можна отримати роз’яснення з питань податкового, митного законодавства та ЄСВ. Центр працює щоденно з 800 до 2000 год., окрім суботи та неділі. Дзвінки безкоштовні, приймаються зі стаціонарних телефонів за єдиним багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007. Також, запити з питань застосування податкового законодавства приймаються цілодобово на e-mail: idd@ sfs.gov.ua.
   
   
   Заступник начальника
Д.І. Хандусенко

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям