Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об объекте налогообложения налогом на добавленную стоимость (далее - НДС) арендной платы по договору субаренды земельного участка государственной или коммунальной собственности

Об объекте налогообложения налогом на добавленную стоимость (далее - НДС) арендной платы по договору субаренды земельного участка государственной или коммунальной собственности



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 19.02.2016 р. № 3679/6/99-95-42-01-16-01

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо об’єкта оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) орендної плати за договором суборенди земельної ділянки державної або комунальної власності і повідомляє таке.
   
   Згідно зі статтею 4 Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 161) орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у державній власності, є районні, обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, Рада міністрів Автономної Республіки Крим та Кабінет Міністрів України в межах повноважень, визначених законом. Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом.
   
   Відповідно до статті 5 Закону № 161 орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди належить право володіння і користування земельною ділянкою.
   
   При цьому згідно з пунктом 288.2 статті 288 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платником орендної плати за земельну ділянку є орендар такої земельної ділянки.
   
   Згідно з підпунктом 197.1.21 пункту 197.1 статті 197 Кодексу звільняються від оподаткування ПДВ операції з орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у власності держави або територіальної громади, якщо така орендна плата повністю зараховується до відповідних бюджетів.
   
    В той же час відповідно до статті 8 Закону № 161 орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.
   
   Відповідно до підпункту «б» пункту 185.1 статті 185 Кодексу об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.
   
   Орендна плата за договором суборенди земельної ділянки державної або комунальної власності в розумінні підпункту 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 Кодексу є операцією з постачання послуг.
   
   Враховуючи викладене, здійснювати перерахування орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, до місцевого бюджету повинен виключно орендар, який уклав з відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування договір оренди земельної ділянки.
   
   Таким чином, орендна плата за договором суборенди земельної ділянки державної або комунальної власності не надходить безпосередньо до відповідного бюджету, а зараховується на банківський рахунок платника податку (особи, що уклала договір суборенди землі), тому вартість наданих послуг у межах договору суборенди (орендна плата) є об’єктом оподаткування ПДВ і підлягає оподаткуванню за основною ставкою 20 відсотків.
   
   
   
   Перший заступник Голови
С.В. Білан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям