Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об определении автостанцией базы обложения НДС при реализации билетов на перевозку пассажиров при условиях, что перевозчик не является плательщиком НДС, и включения в базу обложения НДС сумм, которые остаются у автостанции после возвращения части стоимости билета на автобус лицу, вернувшему билет в соответствующий срок, исходя из требований постано

Об определении автостанцией базы обложения НДС при реализации билетов на перевозку пассажиров при условиях, что перевозчик не является плательщиком НДС, и включения в базу обложения НДС сумм, которые остаются у автостанции после возвращения части стоимости билета на автобус лицу, вернувшему билет в соответствующий срок, исходя из требований постано



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 04.02.2016 р. № 2382/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листів

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо визначення автостанцією бази оподаткування ПДВ при реалізації квитків на перевезення пасажирів за умов, що перевізник не є платником ПДВ, та включення до бази оподаткування ПДВ сум, які залишаються у автостанції після повернення частини вартості квитка на автобус особі, яка повернула квиток у відповідний строк, виходячи з вимог постанови Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року N 176 "Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту" (далі - Правила N 176) і, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 185.1 статті 185 Кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.
   
   База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається відповідно до пункту 188.1 статті 188 Кодексу виходячи з договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
   
   До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг. До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань.
   
   Разом з цим згідно з пунктом 189.13 статті 189 Кодексу, у разі постачання відповідно до Закону України "Про автомобільний транспорт" квитків на проїзд в автобусах та на перевезення багажу базою оподаткування є винагорода, що включає автостанційний збір. До бази оподаткування не включається вартість перевезення, що перераховується перевізнику, та сума витрат на страхування пасажирів, яка перераховується страховій компанії.
   
   Зважаючи на те, що послуга з перевезення надається пасажиру безпосередньо перевізником, слід враховувати, що квиток на проїзд автобусом є документом установленої форми, який підтверджує факт укладення договору перевезення (підпункт 10 пункту 2 розділу I Правил N 176), та укладається між пасажиром і відповідним перевізником, а тому не може бути об'єктом договору між іншими учасниками процесу оформлення замовлення на продаж квитка на проїзд автобусом.
   
   Згідно з Правилами N 176 вартість квитка - це сума, що складається з вартості проїзду автобусом, автостанційного збору, плати за послуги з попереднього продажу квитків (за наявності такої), а вартість проїзду - це сума, за якою автомобільний перевізник, автомобільний самозайнятий перевізник здійснює перевезення, що включає вартість за тарифом, страховий платіж та податок на додану вартість.
   
   З урахуванням викладеного, базою оподаткування ПДВ у автостанції - платника ПДВ, яка здійснює продаж квитків на проїзд автобусами, є сума, що складається з автостанційного збору та плати за послуги з попереднього продажу квитків (за наявності такої). Вартість проїзду, що включається до вартості квитка та перераховується перевізнику, не включається до бази оподаткування ПДВ у автостанції - платника ПДВ.
   
   Автостанції, які не зареєстровані як платники ПДВ, податок на додану вартість на вартість квитків не нараховують, незалежно від того, чи є перевізник зареєстрованим платником ПДВ, чи ні. При цьому у разі, якщо перевізник є зареєстрованим платником ПДВ, сума податку, нарахована перевізником, включається автостанцією до вартості квитка.
   
   Щодо коригування податкових зобов'язань з ПДВ у разі повернення частини вартості квитка на автобус особі, яка повернула квиток у відповідний строк, виходячи з вимог Правил N 176
   
   Відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних.
   
   Разом з цим відповідно до пункту 136 Правил N 176 у разі повернення в касу автостанції квитка на автобус міжміського або міжнародного сполучення у строк понад одну добу до його відправлення, передбаченого розкладом руху, пасажирові повертається сплачена сума, крім плати за продаж квитків та збору за попередній продаж квитків.
   
   У разі повернення квитка на автобус міжміського або міжнародного сполучення у строк за дві години або менш як за одну добу до його відправлення особі повертається сплачена сума, крім плати за продаж квитків, збору за попередній продаж квитків та 10 відсотків вартості проїзду.
   
   У разі повернення квитка на зазначений автобус пізніше ніж за дві години, але не пізніше ніж за 10 хвилин до відправлення автобуса, передбаченого розкладом руху, пасажирові повертається сплачена сума, крім плати за продаж квитків, збору за попередній продаж квитків та 20 відсотків вартості проїзду.
   
   У разі повернення квитка пізніше ніж за 10 хвилин до відправлення автобуса, а також протягом трьох годин з моменту його відправлення особі повертається сплачена сума, крім плати за продаж квитків, збору за попередній продаж квитків та 30 відсотків вартості проїзду.
   
   Отже, у разі повернення квитка автостанції особою, яка здійснила його придбання, плата за продаж квитків та збір за попередній продаж квитків автостанцією в будь-якому випадку такій особі не повертаються.
   
   Враховуючи те, що базою оподаткування ПДВ у автостанції є винагорода, що включає автостанційний збір, у випадку повернення автостанції квитка, сума ПДВ, нарахована автостанцією при реалізації такого квитка в частині, що залишилася у автостанції після повернення частини вартості квитка, не підлягає коригуванню.
   
    
   
   Голова
Р. М. Насіров

   
    
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям