Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об основаниях для применения 0% по налогу на доходы нерезидентов выплаченных в виде дивидендов

Об основаниях для применения 0% по налогу на доходы нерезидентов выплаченных в виде дивидендов



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників
   
    ЛИСТ
   
    від 08.09.2015 р. № 21630/10/28-10-06-11
   
   Щодо підстав для застосування 0% з податку на доходи нерезидентів виплачених у вигляді дивідендів

   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників розглянуло лист «…», за результатами розгляду та в межах своїх повноважень повідомляє наступне.
   
   Відповідно до пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 –VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова консультація – допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   Згідно із п. 52.2 ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників листом від 18.05.2015 №12280/10/28-10-06-11 на Ваш лист з аналогічним змістом було надано консультацію відповідно до вимог чинного законодавства.
   
   Крім того, Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників повідомляє наступне.
   
   Дивідендами є платіж, що здійснюється юридичною особою - емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку (п.п.14.1.49 п.14.1 ст.14 ПКУ).
   
   Інвестиціями є господарські операції, які передбачають придбання основних засобів, нематеріальних активів, корпоративних прав та/або цінних паперів в обмін на кошти або майно (п.п.14.1.81 п.14.1 ст.14 ПКУ). Відповідно до п.п. «б» п.п.14.1.81 п.14.1 ст.14 ПКУ фінансові прямі інвестиції - господарські операції, що передбачають внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при їх розміщенні такою особою.
   
   Нерезиденти - це іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їх зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України; дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав і міжнародних організацій в Україні; фізичні особи, які не є резидентами України (п.п.14.1.122. п.14.1 ст.14 ПКУ).
   
   Для здійснення іноземних інвестицій в Україну іноземний інвестор має право: відкрити інвестиційний рахунок та перераховувати на нього іноземну валюту із-за кордону або перераховувати безпосередньо на поточний рахунок резидента іноземну валюту із-за кордону (пункт 2.1 статті 2 Положення про Порядок іноземного інвестування в Україну, затвердженого Постановою Національного банку України від 10.08.2005 року № 280).
   
   Особливості оподаткування нерезидентів встановлено п.141.4 ст.141 ПКУ.
   
   Відповідно до п.п. «б» п.п.141.4.1 п.141.4 ст.141 ПКУ доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, зокрема у вигляді дивідендів, які сплачуються резидентом, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними статтею 141 ПКУ.
   
   Резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у підпункті 141.4.1 пункту 141.4 ст.141 ПКУ, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.3 - 141.4.6 пункту 141.4 ст.141 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності (п.п.141.4.2 п.141.4 ст.141 ПКУ).
   
   Порядок застосування міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України встановлено статтею 103 ПКУ.
   
   Порядок сплати податкового зобов'язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів встановлено п.57.11 ст.57 ПКУ.
   
   Тобто, у питанні вибору підстав для оподаткування доходів (дивідендів) нерезидента з джерелом походження з України (норм ПКУ або положень міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування) платник податків має керуватись вищенаведеними нормами.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям