Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об особенностях функционирования СЭА НДС

Об особенностях функционирования СЭА НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 20.04.2015 р. N 8254/6/99-99-19-03-02-15

   ДФС України розглянула звернення Американської Торговельної Палати в Україні від 12.02.2015 р. N 15-130 щодо особливостей функціонування СЕА ПДВ та повідомляє.
   
   Роз'яснення щодо особливостей формування податкового кредиту, пов'язаних із впровадженням системи електронного адміністрування ПДВ, надано листом ДФС від 17.02.2015 р. N 5292/7/99-99-19-03-02-17. Зазначений лист надіслано ГУ ДФС в областях, м. Києві, Міжрегіональному головному управлінню ДФС - Центральному офісу з обслуговування великих платників для використання в роботі та проведення роз'яснювальної роботи серед платників податків, а також розміщено на офіційному порталі ДФС.
   
   Зокрема, в листі роз'яснено особливості формування податкового кредиту на підставі податкових накладних, складених у різних звітних (податкових) періодах; терміни та порядок включення до податкового кредиту податкових накладних 2014 р.; порядок подання податкової звітності з ПДВ у 2015 р. переробними підприємствами, які до 01.01.2015 р. використовували особливий режим оподаткування.
   
   На доповнення до зазначеного листа по суті порушених у зверненні питань повідомляємо.
   
   Щодо коригування податкового кредиту у випадку, коли придбані товари, які призначалися для використання у звільненій від оподаткування діяльності, починають використовуватися в оподатковуваних операціях
   
   Відповідно до п. 198.4 ст. 198 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) у разі якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/ послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.
   
   Якщо в подальшому такі товари починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, платник податку може включити на підставі бухгалтерської довідки до податкового кредиту виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ст. 189 Кодексу, суми податку, сплачені (нараховані) у вартості товарів/послуг, необоротних активів, що не були включені до складу податкового кредиту при придбанні або виготовленні таких товарів/послуг. При цьому податковий кредит визначається на дату початку фактичного використання товарів/послуг, необоротних активів, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (абзаци шостий та сьомий п. 198.5 ст. 198 Кодексу).
   
   Щодо реєстрації розрахунку коригування до податкової накладної на зменшення суми ПДВ, складеного в січні 2015 р. та своєчасно не зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).
   
   Відповідно до абзацу четвертого п. 22 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 р. N 957 (в редакції наказу МФУ від 23.01.2015 р. N 13), розрахунки коригування, що складаються до всіх податкових накладних, які були складені до 01.02.2015 р., а також розрахунки коригування до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) - платнику податку (за наявності законодавчих підстав для складання таких розрахунків коригування), підлягають реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем).
   
   Відповідальність за порушення термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН встановлено ст. 1201 Кодексу з урахуванням положень абзацу першого п. 35 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу. Особливості формування податкового кредиту за такими податковими накладними визначено абзацами третім - шостим п. 198.6 ст. 198 Кодексу.
   
   В. о. Голови
   
М. Мокляк

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям