Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об особенностях погашения налоговых обязательств по НДС в рамках системы электронного администрирования НДС

Об особенностях погашения налоговых обязательств по НДС в рамках системы электронного администрирования НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 01.08.2016 р. № 16485/6/99-99-15-03-02-15
   
   Про розгляд звернення

   
   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо особливостей погашення податкових зобов'язань з ПДВ в рамках системи електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ), які виникли у зв'язку з поданням уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі – уточнюючий розрахунок) відповідно до пункту 50.1 статті 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), та, керуючись статтею 52 ПКУ, повідомляє.
   
   Як зазначено у зверненні, платником податку до контролюючого органу подано уточнюючий розрахунок та збільшено податкові зобов’язання з ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету. При цьому податкові накладні на суму таких податкових зобов’язань з ПДВ в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) протягом 180 календарних днів з дати їх складання не зареєстровано.
   
   Правові основи функціонування системи електронного адміністрування ПДВ регулюються статтею 2001 ПКУ та регламентуються Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 (далі – Порядок № 569).
   
   Пунктом 25 Порядку № 569 встановлено, що розрахунок з бюджетом у зв'язку з поданням уточнюючого розрахунку відповідно до пункту 50.1 статті 50 ПКУ та сплата передбачених ПКУ штрафних санкцій і пені здійснюються платником податку з поточного рахунку до відповідного бюджету.
   
   Отже, сплата платником ПДВ податкових зобов’язань, визначених таким платником в уточнюючому розрахунку, поданому за попередні звітні (податкові) періоди, а також штрафних санкцій за заниження податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється платником ПДВ безпосередньо з поточного рахунку такого платника до бюджету.
   
   Щодо реєстрації платником податку в ЄРПН податкових накладних повідомляємо, що відповідно до пункту 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою. Зокрема, платник податку має можливість зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування до податкових накладних в ЄРПН протягом 15 календарних днів, наступних за датою їх складання, або протягом 180 календарних днів з дати їх складання із застосуванням штрафних санкцій, визначених статтею 1201 ПКУ.
   
   Платник ПДВ має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН на реєстраційну суму (∑Накл), обчислену за формулою, визначеною пунктом 2001.3 статті 2001 ПКУ.
   
   Зокрема, реєстраційна сума (∑Накл) обраховується з урахуванням показника (∑перевищ) - загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, яка визначається як різниця між сумами податкових зобов’язань за операціями з постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно із статтею 192 ПКУ, задекларованими платником у податкових деклараціях з податку з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, та сумами податку, зазначеними платником податку в податкових накладних, що складені за такими операціями (в тому числі податкових накладних, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та розрахунках коригування до них, зареєстрованих у ЄРПН.
   
   Показник сума перевищення (∑перевищ) розраховується ДФС автоматично після прийняття звітності від платника податку (у тому числі уточнюючих розрахунків), та при обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума (∑Накл) такого платника.
   
   Таким чином, якщо платник податку не зареєстрував (своєчасно не зареєстрував) в ЄРПН податкові накладні та відповідно реєстраційна сума (∑Накл) не була зменшена на суму податку, зазначену у таких податкових накладних, то після подання звітності з ПДВ, в якій задекларовано податкові зобов’язання з ПДВ, визначені у податкових накладних, не зареєстрованих в ЄРПН, реєстраційна сума (∑Накл) платника зменшується на суму ПДВ, зазначену у таких податкових накладних.
   
   При цьому реєстрація в ЄРПН податкових накладних, що не були зареєстровані своєчасно (реєструються з порушенням термінів реєстрації), здійснюється виключно в межах реєстраційної суми (∑Накл).
   
   Якщо така реєстраційна сума (∑Накл) є меншою, ніж сума ПДВ, зазначена у податковій накладній або розрахунку коригування, платнику потрібно збільшити свою реєстраційну суму (∑Накл). Таке збільшення може бути здійснено за рахунок:
   
   отриманих податкових накладних та розрахунків коригування (які передбачають збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг), складених на такого платника та зареєстрованих в ЄРПН;
   
   сплати ПДВ на митниці під час розмитнення товарів;
   
   поповнення рахунка платника в системі електронного адміністрування ПДВ, відкритого платнику у Держказначействі (електронний рахунок).
   
   Після реєстрації в ЄРПН податкових накладних, які не були зареєстровані своєчасно, в системі електронного адміністрування ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника суми перевищення (∑перевищ) та реєстраційної суми (∑Накл) з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких податкових накладних.
   
   У результаті такого перерахунку на суму ПДВ, зазначену у зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних, зменшується показник суми перевищення (∑перевищ), а реєстраційна сума (∑Накл) збільшується на таку ж суму.
   
   Якщо на дату подання податкової звітності з податку сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника податку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої звітності, платник податку має право подати до контролюючого органу у складі такої податкової звітності заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню:
   
    а) або до бюджету в рахунок сплати податкових зобов'язань з податку;
   
    б) або на поточний рахунок такого платника податку, реквізити якого платник зазначає в заяві, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з податку та суму узгоджених податкових зобов'язань з податку.
   
   Відповідно до пункту 21 Порядку № 569 для перерахування зайво зарахованих коштів платника з його електронного рахунку до бюджету ДФС надсилає Державній казначейській службі України (далі – Казначейство) реєстр, на підставі якого Казначейство протягом п'яти робочих днів після закінчення граничного строку, встановленого ПКУ для самостійної сплати платником податку сум податкових зобов'язань, здійснює відповідне перерахування.
   
   Враховуючи викладене, ПКУ чітко визначено алгоритми відповідно до яких здійснюється сплата податкових зобов’язань з ПДВ до бюджету у зв’язку з поданням уточнюючого розрахунку і врахування в СЕА ПДВ фактів не реєстрації в ЄРПН податкових накладних та не передбачено подвійного оподаткування ПДВ.
   
   
   
    В.о. заступника Голови
М.В. Продан

   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям