Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об особенностях применения пункта 44 подраздела 2 раздела XX Налогового кодекса Украины

Об особенностях применения пункта 44 подраздела 2 раздела XX Налогового кодекса Украины



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.02.2016 р. № 4328/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку про особливості застосування пункту 44 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі - Кодекс) і, керуючись статтею 52 Кодексу, повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 44 підрозділу 2 розділу XX Кодексу тимчасово, до 1 липня 2017 року, платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, визначають дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом.
   
   Касовий метод для цілей оподаткування ПДВ відповідно до підпункту 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 Кодексу - це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).
   
   Згідно з пунктами 5.1 та 5.2 статті 5 Кодексу поняття, правила та положення, установлені цим Кодексом та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених статтею 1 Кодексу. У разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням Кодексу, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення Кодексу.
   
   Так, відповідно до підпункту 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.
   
   З метою застосування терміна "постачання товарів" електрична та теплова енергія, газ, пар, вода, повітря, охолоджене чи кондиційоване, вважаються товаром.
   
   Враховуючи зазначене, пункт 44 підрозділу 2 розділу XX Кодексу поширюється на всіх платників податку, які постачають електричну/теплову енергію (в тому числі на виробників електричної/теплової енергії), та на всіх етапах її постачання до кінцевого споживача.
   
   Платники податків, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії) податкові зобов'язання з ПДВ визначають на дату зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) або на дату отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) товарів.
   
   Інші питання застосування касового методу визначення дати виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту підприємствами енергетичної галузі розглянуті у листі ДФС від 22.01.2016 N 2055/7/99-99-19-03-02-17, який надіслано на адреси головних управлінь ДФС в областях, м. Києві, Міжрегіонального головного управління ДФС - Центрального офісу з обслуговування великих платників для проведення роз'яснювальної роботи серед платників податків та розміщено на офіційному веб-сайті ДФС для ознайомлення платників податків.
   
   Вказаний лист ДФС підприємство може використовувати у своїй діяльності.
   
   
   
   Голова
Р. М. Насіров

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям