Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об освобождении банка от уплаты арендной платы за земельные участки на период проведения АТО

Об освобождении банка от уплаты арендной платы за земельные участки на период проведения АТО



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 30.11.2015 р. № 25565/6/99-99-15-03-02-15
   
   Щодо звільнення банку від сплати орендної плати за земельні ділянки на період проведення антитерористичної операції

   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо звільнення банку від сплати орендної плати за земельні ділянки на період проведення антитерористичної операції та повідомляє.
   
   Стаття 67 Конституції України зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, установлених законом.
   
   З 15 жовтня 2014 року набрав чинності Закон № 1669 (далі – Закон №1669), яким визначено тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції, та осіб, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення.
   
   Згідно із статтею 6 Закону №1669 під час проведення антитерористичної операції суб’єкти господарювання, які провадять діяльність на території АТО, звільняються від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності.
   
   Відповідно до пункту 2.1 статті 2 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) зміна положень Кодексу може здійснюватися виключно шляхом внесення змін до цього Кодексу.
   
   Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, плати за землю, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (підпункт 14.1.147 пункту 14 статті 14 Кодексу).
   
   На сьогодні не розроблено порядку застосування вказаних у статті 6 Закону № 1669 податкових пільг, а також не внесено відповідних змін до Кодексу.
   
   Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки, оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства (пункт 288.1 статті 288 Кодексу).
   
   Статтею 15 Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі» визначено, що однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку внесення і перегляду, відповідальності за несплату.
   
   Нормами Кодексу не передбачено пільг зі сплати орендної плати за землю.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям