Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об освобождении от уплаты ЕСВ физических лиц - предпринимателей, которые одновременно являются пенсионерами за выслугу лет

Об освобождении от уплаты ЕСВ физических лиц - предпринимателей, которые одновременно являются пенсионерами за выслугу лет



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 01.09.2015 р. N 8285/3/99-99-17-03-03-14
   
   Щодо звільнення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) фізичних осіб - підприємців, які одночасно є пенсіонерами за вислугу років

   Державна фіскальна служба України розглянула лист [...] щодо звільнення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) фізичних осіб - підприємців, які одночасно є пенсіонерами за вислугу років.
   
   Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), умови та порядок нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464).
   
   Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону N 2464 платниками єдиного внеску є фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.
   
   Платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та у повному обсязі нараховувати і сплачувати єдиний внесок (п. 1 частини другої ст. 6 Закону N 2464).
   
   Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, базою нарахування єдиного внеску є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 3 частини першої ст. 7 Закону N 2464).
   
   Однак зазначені платники звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (частина четверта ст. 4 Закону N 2464).
   
   Таким чином, зазначеною нормою визначено дві умови звільнення платника від сплати єдиного внеску: наявність у особи статусу пенсіонера за віком або інваліда та факт отримання відповідно до закону пенсії або соціальної допомоги. Тобто критерієм звільнення від сплати єдиного внеску разом із фактором отримання пенсії, у тому числі пенсії за віком на пільгових умовах, є наявність у особи, яка обрала спрощену систему оподаткування, статусу пенсіонера за віком, що встановлюється за відповідністю всім умовам, визначеним законом, зокрема досягнення певного віку, після якого вона має право на призначення відповідної пенсії.
   
   Законом України від 09 липня 2003 року N 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон N 1058) передбачені такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) та пенсія у зв'язку з втратою годувальника.
   
   Статтею першою Закону N 1058 встановлено, що пенсіонер - особа, яка відповідно до цього Закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім'ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.
   
   Статтею 26 Закону N 1058 визначено умови призначення пенсій за віком.
   
   Відповідно до абзацу сьомого частини другої ст. 5 Закону N 1058 виключно цим Законом встановлюються умови набуття права та порядок визначення розмірів пенсійних виплат. Від сплати єдиного внеску звільняються фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, що мають статус пенсіонера за віком відповідно до Закону N 1058.
   
   Абзацом першим ст. 1 Закону від 09 квітня 1992 року N 2262-XII "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (далі - Закон N 2262) передбачено, що особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, особи, які мають право на пенсію за цим Законом, за наявністю встановленої цим Законом вислуги на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ і в державній пожежній охороні, службі в Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, в органах і підрозділах цивільного захисту, податкової міліції, Державної кримінально-виконавчої служби України мають право на довічну пенсію за вислугу років.
   
   Відповідно до наданих копій документів, зокрема копії пенсійного посвідчення N ___, Вам призначено довічну пенсію за вислугу років.
   
   Враховуючи викладене, фізичні особи - підприємці, яким призначено пенсію за вислугу років відповідно до Закону N 2262, не є пенсіонерами за віком і повинні нараховувати та сплачувати єдиний внесок на загальних підставах.
   
   Голова
   
Р. М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям