Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отчетности в органы ДФС, которую должен представить самозанятое лицо, если фактически независимую профессиональную деятельность она не совершала и дохода от такой деятельности в течение 2015 года не получала

Об отчетности в органы ДФС, которую должен представить самозанятое лицо, если фактически независимую профессиональную деятельность она не совершала и дохода от такой деятельности в течение 2015 года не получала



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 16.03.2016 р. № 2056/М/26-15-13-02-14

   
   Пунктом 16.1 статті 16 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) визначено, що платник податків зобов’язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.
   
   Слід зазначити, що відповідно до розділу IV Кодексу обов'язок платника податку на доходи фізичних осіб щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:
   
   від податкових агентів, які згідно з цим розділом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
   
   виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених цим розділом;
   
   від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;
   
   у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 Кодексу;
   
   зазначені у пункті 167.2 статті 167 Кодексу, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами розділу IV Кодексу (п. 179.2 ст. 179 Кодексу).
   
   Крім того, порядок оподаткування доходів, отриманих від провадження незалежної професійної діяльності, визначено статтею 178 Кодексу.
   
   Так, згідно п. 178.4 ст. 178 Кодексу, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року відповідно до розділу IV Кодексу у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб.
   
   Відповідно до п. 179.1 ст. 179 Кодексу, платник податку зобов'язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до Кодексу.
   
   Підпунктом 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 Кодексу встановлено, що податкові декларації, крім випадків, передбачених Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу.
   
   Згідно п. 179.9 ст. 179 Кодексу, форма податкової декларації встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (згідно наказу Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 859).
   
   Таким чином, самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, подає податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, що настає за звітним за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 859, незалежно від наявності доходу за відповідний звітний (податковий) період.
   
   В частині адміністрування єдиного внеску, повідомляєм, якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI. При цьому, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
   
   Відповідно до роділу ІІІ п. 4 Наказу Міністерства Фінансів України від 14.04.2015 № 435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі - Порядок № 435) особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають самі за себе до фіскальних органів «Звіт про суми заробітної плати (грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» один раз на рік до 1 травня року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.
   
   Звіт подається за формою згідно з додатком 5 до Порядку № 435 із зазначенням типу форми "початкова".
   
   
   
   Заступник начальника
В.С. Варгіч

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям