Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отчислении в государственный бюджет части чистой прибыли (дохода)

Об отчислении в государственный бюджет части чистой прибыли (дохода)



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.03.2016 р. № 5347/6/99-99-19-02-02-15

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
   
   Відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями регулюється статтею 111 Закону України від 21 вересня 2006 року N 185-V "Про управління об'єктами державної власності" (далі - Закон N 185).
   
   Відповідно до п. 1 ст. 111 Закону N 185 державні унітарні підприємства (крім державного підприємства обслуговування повітряного руху України "Украерорух" відповідно до Закону України "Про приєднання України до Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборів", державного підприємства із забезпечення функціонування дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних міжурядових організацій в Україні Державного управління справами, державних комерційних підприємств та казенних підприємств, які відповідно до статті 1 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" належать до наукових установ, а також науково-технологічних комплексів, заснованих на державній власності, а також державних підприємств "Міжнародний дитячий центр "Артек" і "Український дитячий центр "Молода гвардія") та їх об'єднання зобов'язані спрямувати частину чистого прибутку (доходу) до Державного бюджету України у розмірі не менше 30 відсотків у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
   
   Згідно з п. 4 ст. 63 Господарського кодексу України (далі - ГКУ) унітарне підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний фонд, не поділений на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, який ним призначається, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства.
   
   Відповідно до п. 1 ст. 73 ГКУ державне унітарне підприємство утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності, як правило, без поділу її на частки і входить до сфери його управління.
   
   Найменування державного унітарного підприємства повинно містити слова "державне підприємство".
   
   Таким чином, якщо підприємство підпадає під визначення державного унітарного підприємства, то воно сплачує частину чистого прибутку (доходу) відповідно до Закону N 185 та у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2011 N 138.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям